Címlap » Címlapon » Ma már minden hatodik magyar gyermek elhízott

Ma már minden hatodik magyar gyermek elhízott

Egy nyolc országot érintő európai kutatásból kiderült, hogy nem sok jó vár a magyar gyermekekre a jövőben, ma már ugyanis minden hatodik elhízottnak tekinthető, mert túl sok cukros italt isznak, nem mozognak, nem alszanak eleget és alig fogyasztanak friss zöldséget, valamint gyümölcsöt. A kutatási eredmények több mint 16 ezer gyermek részvételével születtek meg, amihez hazánk közel 2,500 kérdőívvel járult hozzá.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A kutatásban részt vevő gyerekektől a szakemberek nem csak biológiai mintákat vettek, hanem fizikai és pszichológiai vizsgálatoknak egyaránt alávetették őket, miközben kérdőíveket töltettek ki velük és még étkezési naplót is kellett vezetniük. Noha az eredmények azt mutatják, hogy a helyzet nagyon siralmas hazánkban, hiszen a vizsgált fiatalok 10 százaléka túlsúlyosnak, 6 százalékuk pedig extrémen elhízottnak minősült, mindez az európai viszonyokhoz képest átlagos eredmény, a brit gyerekek ugyanis például sokkal rosszabb helyzetben vannak a mieinknél. Magyarországon a probléma forrása leginkább az, hogy a gyermekek túl sok cukros italt fogyasztanak – a nyolc vizsgált ország közül a második legrosszabb eredményt értük el ebben –, de különösen alacsony hazánkban a zöldség- és gyümölcsfogyasztás aránya is, az ajánlott adagot ugyanis a megvizsgált gyermekeknek alig 8 százaléka fogyasztja el.

Cukros üdítőkből a statisztika alapján egy magyar gyermek általában 16 alkalommal fogyaszt a héten, ami átlagosan 2 deciliterrel számolva 32 liter cukrozott üdítőitalt jelent hét nap, és 128 litert egy hónap alatt – a legóvatosabb becslésekkel kalkulálva. Ez több kilónak megfelelő cukor bevitelét eredményezi minden egyes hónapban! Alaposan el vannak maradva a magyar gyermekek a mozgás tekintetében is, az ajánlott napi 60 perces fizikai aktivitás ugyanis a fiúk 22, a lányoknak pedig mindössze 8 százalékánál valósul meg a gyakorlatban. Hihetetlen, de gyermekeink meglepően keveset alszanak, a fejlődő szervezet számára fontos 10-11 órás alvása ugyanis a megkérdezettek alig 10 százalékánál valósult meg, sőt mi több, a legtöbb gyermek még a 8 órát sem aludta végig éjszakánként.

Ma már minden hatodik magyar gyermek elhízott

Ma már minden hatodik magyar gyermek elhízott

 

A kutatók szerint a rendkívül rossz eredményeket csak egy határozott, átfogó, stratégiailag jól kidolgozott terv felépítésével, illetve annak ellenőrzött betartatásával lehetne visszafordítani, aminek keretein belül teljes életmódváltásra ösztönöznék nem csak a gyermekeket, hanem a szülőket is annak érdekében, hogy már megváltozzanak fogyasztói szokásaik is. A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy ez a kutatás tökéletesen bebizonyítja, hogy amennyiben már gyermekkorban véghezviszünk néhány általános életmódbeli változást, mint amilyen a több sport, a választékosabb étkezés vagy a több alvás, azzal rengeteget tehetünk azért, hogy gyermekünk egészséges felnőtté váljon, és ne kelljen később szembesülnie az elhízás káros hatásaival, mint amilyen a cukorbetegség vagy éppen a szív- és érrendszeri problémák.

Scroll To Top