Címlap » Címlapon » Ezek voltak tavaly a legjobban fizetett szakmák

Ezek voltak tavaly a legjobban fizetett szakmák

A legfrissebb statisztikák szerint átlagosan 6 százalékkal nőttek az átlagbérek a tavalyi évben, és bár a legnagyobb növekedés a tanácsadás területén volt, jelentősen emelkedtek a vendéglátásban és a kiskereskedelemben dolgozók bérei is.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Magyarországon a bruttó átlagfizetés 2014-ben 230 ezer forintról 246 ezer forintra emelkedett, ami az elmúlt 5 esztendő legnagyobb növekedésének tekinthető. Aki a legtöbbet szeretné keresni, annak továbbra is Budapesten érdemes állást vállalnia, hiszen tavaly is a fővárosiak keresték a legtöbbet, ezáltal egy átlagos budapesti alkalmazott havi bruttó 300 ezer forintot keres, ami közel 20 százalékkal több az országos átlagnál.

Pest megye után a legmagasabb fizetések Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében voltak, de a statisztikák alapján még mindig csak nyolc régióban keresnek az emberek átlagosan bruttó 200 ezer forintot havonta. Ezek közé tartozott többek között Fejér megye (225 ezer), Vas megye (215 ezer), Heves megye (208 ezer) és Vezsprém megye (206 ezer) is. Csak kicsivel kerestek rosszabbul a 200 ezres szinttől a Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Tolna megyében élők, míg Baranya, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala, valamint Somogy megye dolgozóinak átlagosan 180 ezres fizetéssel kellett beérniük. A helyzet Békés, Szabolcs és Nógrád megyében a legrosszabb, ahol bruttó 160 ezer forint volt tavaly az átlagbér.

Pilóta képzés - Pilóta állások, hirdetések

Pilóta képzés – Pilóta állások, hirdetések – 2014-ben a legjobban fizetett állást a pilóták nyerték el, derült ki a statisztikából

A legtöbb fizetésemelést tavaly a munkaerő-közvetítés, illetve a tanácsadás területén dolgozók könyvelhették el, ahol 7 százalékkal nőttek a bérek, de 6 százalékos volt az emelkedés a kiskereskedelemben, illetve a vendéglátásban dolgozóknál is. A legnagyobb visszaesés ezen a téren a marketing, a reklám és a PR területeken, valamint az élelmiszeriparban dolgozók bérén mutatkozott meg. A legjobban természetesen 2014-ben is a felsővezetők kerestek, átlagkeresetük bruttó 645 ezer forint volt, míg a diplomások átlagos keresete tavaly sem emelkedett túlzottan, ők 275 ezer forintra számíthattak. Egyedül a műszaki diplomások tudtak kicsit túlmutatni ezen az átlagon, esetükben ugyanis átlagosan bruttó 300 ezer forint volt az átlagkereset. A legkevesebbet 2014-ben is a segédmunkások keresték bruttó 126 ezer forinttal, de nem kaptak sokkal jobban a kétkezi munkások és a szakmunkások (156 ezer forint), valamint az irodai dolgozók sem (175 ezer forint).

A legjobban fizetett szakma 2014-ben ugyanakkor a pilótáké volt, akik 1 millió 167 ezer forintos átlagkeresettel még sok igazgatónál lényegesen többet vihettek haza. Őket a gyógyszeripari tanácsadók követték havi 835 ezer forinttal, a harmadik helyen pedig a telekommunikációs specialisták kerültek 670 ezer forintos átlagkeresettel. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy tavaly is jellemzően inkább az informatikus, a mérnöki, a pénzügyi-, valamint a gyógyszeripari állások betöltői keresték a legtöbbet, akik szinte kivétel nélkül bruttó 500 ezer forint feletti átlagos bért tudtak hazavinni.

Scroll To Top