Címlap » Utazás » Merre induljunk hétvégén?

Merre induljunk hétvégén?

Programajánló a pünkösdi hosszúhétvégére.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Nyakunkon az újabb hosszúhétvége! Fesztivál fesztivál hátán! A rengeteg program közül kiemelünk néhányat, hogy megkönnyítsük a választásotokat.

Nézzük, mi lesz Budapesten?

Virágba borul a Ráday utca és a Bakáts tér a Pünkösdi Virágünnep alkalmából péntek és hétfő között. A Bakáts téren három napos virágpiac, a Ráday utcán pedig művészeti iskolák és könyvek várnak ránk. A zenét a Savaria Barokk Zenekar, Mandel Róbert, Snétberger Ferenc, a Szent Efrém Bizánci Férfikar, Fassang László biztosítja. Az utcazene mellett látványos színházi előadásokkal varázsolja el a nézőket a Stúdió K. Vasárnap mesesátor, meseház várja a kicsiket.
A Pünkösdi Kreatim keretében kortárs iparművészeti kiállítás és vásárt szerveznek az Iparművészeti Múzeumban 500 Ft-os belépő mellett. Május utolsó vasárnapján nem kevesebb, mint 70 művész képviseli magát az üvegcsarnokban ékszerekkel, kiegészítőkkel, kerámiával, berendezési tárgyakkal, a virág- és növénykultúra szellemében.

Az Erzsébet téren Belvárosi dizájn Majális adja meg az alaphangulatot. Fotókiállítással, családi programokkal és koncertekkel találkozhatunk itt.
… és mi a helyzet vidéken?

A 7. Nyitott Pince Napok keretében a borbarátok május 26. és 28. között több száz pincészetbe, birtokra és kóstolóra benézhetnek. A finomabbnál finomabb borok mellett az ínyenc falatokból sem lesz hiány. Boros országjárásra is indulhatunk a Pünkösdi Bortúra nevű programmal, ha a Bacchus Arts Stúdiónál egy gyors regisztrációt megejtünk.

Merre induljunk hétvégén?

           
Egerben "Érsekkerti" Pünkösdi Fesztivál várja az érkezőket szombaton és vasárnap. Az ingyenes rendezvényen a belvárosi Érsekkert színes forgatagában veszhetünk el. Fellépések, előadások és bemutatók gondoskodnak a kellemes szórakozásról.

Balatonfüreden a Korok Fesztiválja színes felvonulással várja a vendégeket. A hétvégi programsorozat célja a hagyományok népszerűsítése és újra felfedezése. A római kortól a 19. századig kalauzolják a kicsiket és nagyokat korhű ruhák, bemutatók és előadások segítségével. Szombaton "Honfoglalástól a Reformkorig" címmel színes felvonulással készülnek, vasárnap a Szent Korona másolata érkezik a Kerek templom altemplomába. Hétfőn pedig a gyerekek kerülnek középpontba, így nekik szól majd Az elgurult varázstallér című színdarab.

Hévízen a Deák téren Pünkösdi Vigasságokat szerveznek május 25. és 28. között. Cserháti Zsuzsa emlékkoncert (Keresztes Ildikóval, Tóth Verával, Majsai Gáborral) hozza hangulatba a közönséget. Másnap Csepregi Éva és Wolf Kati, majd utcabál mozgatja meg a táncos lábúakat. A vasárnap a gyerekeké lesz: bohócparádé, a Kiskalász zenekar és a Valahol Európában című színdarab szórakoztatja a legkisebbeket. A zárónapon a mulatós zene húzza el a nótánkat, Komonyi Zsuzsi, Kaczor Feri, Koós János zárja a programsorozatot.

Szentendre Pünkösdi Sokadalommal fogadja a fesztiválozókat 27-28-án. Ide érkeznek a szellemi kulturális örökség hazai és külföldi képviselői, solymászok, fazekasok, hímzők, csipkevarrók, mesemondók, énekesek, táncosok. Ez még korántsem minden, hiszen a balkáni országokból hagyományőrző csapatokat is várnak az ének, tánc jegyében. A programot kézműves foglalkozások, viselet-próba, ételkóstolás és néptánc tanulás színesíti, így bárki kipróbálhat újdonságokat is.

Tihany „Pünkösdi Pálinka és Hungarikum Fesztivál”-lal kényezteti az ízlelőbimbókat. A főszerepben a pálinka és a gasztronómia szerepel. A Visszhang dombon neves pálinkafőzdék mellett kulturális programok, kirakodóvásár, játszóház és gulyás-főző verseny emeli a hétvége színvonalát. Hadházi László és az Első Emelet után az SMS együttes igazi utcabáli hangulatot varázsol.

Szigliget Várfesztivállal készül szombat és hétfő között. Fegyver és harcászati bemutatók után korhű zenéket hallgathatunk Sashalmi Orsolyától, és táncos műsorokat (Batsányi Táncegyüttes, Gyenes Néptánc együttes, Kelet Fénye Hastánccsoport) nézhetünk. A harcosabb kedvűek kipróbálhatják a fegyvereket is, a többiek a népművészeti vásár portékái között válogathatnak, a gyerekek pedig bábszínházban szórakozhatnak Mazsola és Tádé történetein.                                                                                                                     
A Virágzás Napjai fesztivál egyszerre több helyszínen is várja a látogatókat már péntektől. Az Őrség csodás környezetében megrendezésre kerülő összművészeti programsorozatra 1994 óta hagyományosan Pünkösdkor kerül sor. A lineáris időbeosztás lehetőséget kínál arra, hogy egy eseményről se maradjunk le.
Egy kicsit más jellegű, de legalább olyan szórakoztató az Off Road Fesztivál Somogybabodban, amely Európa legnagyobb terepjáró-autós találkozóhelye. 100 hektáron 7 kategóriában versenyeznek majd a 8 országból érkező jelentkezők. Sörfesztivál, erőverseny és több koncert is gondoskodik arról, hogy egy percre se unatkozhassunk.

Révfülöpre is érdemes utazni, a Sport Üdülőnél kerül megrendezésre a III. Balatoni Folklór Napok és Pörköltfőző Verseny. A folklór, kultúra és gasztronómia találkozása egy helyen: mazsorett, népzene, néptánc, lovaglás, zene. A színes programok mellett a pörkölté a főszerep: kakashere-, marhalábszár-, vaddisznó-, birka-, nyúl-, csülök-, köröm-, zöldség-, tojás-, vörösboros szarvas pörköltet kóstolhatunk. De magunk is vállalkozhatunk főzőcskézésre, 3 fős csapattal benevezhetünk a versenyre.

Harkányban igazi Boszorkányságoknak lehetünk szemtanúi pénteken és szombaton. Látványkonyha, kézműves termékek, vásár, játékos sportvetélkedők, játszóház, boszi növendékek és boszorkányos kellékek várják kicsiket és nagyokat. Főző-, bájital- és süteménykészítő versenyen próbálhatjuk ki magunkat, vagy koncerteken, bálon és gyerekműsorokon szórakozhatunk akár egyedül akár családdal.

Merre induljunk hétvégén?

Hajdúszoboszló 8. alkalommal rendezi meg a Grillétel- és Sörfesztivált péntek és vasárnap között. A szabadtűzön készült ételek mellé jól csúsznak a finom sörök, miközben a színpadon néptánc és színes programok várják a nézőket.

Akasztón szombaton indul be a fesztivál, a Magyar Könnyűzene Ünnepén a hazai énekesek és zenekarok legnagyobb slágereire csápolhatunk. Az Akasztói Aréna és Rendezvényközpontban a legjobb magyar fellépők mellett a gasztronómiának is hódolhatunk. A helyszínre a fővárosból induló buszjáratokkal is lejuthatunk, a belépőért pedig 8.000 Ft-ot kell befizetnünk, ha nem gondolkodtunk jó előre. A paletta elég vegyes, így mindenki megtalálhatja a kedvencét: FG4 Illés Emlékzenekar, Vastag Csaba és Vastag Tamás, a Hooligans, a Republic, Demjén Ferenc, Kökény Attila és Tolvai Renáta, Rúzsa Magdi, az Abrakazabra – Charlie-val, Somló Tamással, Tóth Verával és Tóth Gabival, Keresztes Ildikó és Janicsák Veca hozza lázba a koncertezőket.

Gencsapáti regionális összművészeti- és néptánc-fesztivállal készül a hétvégére. Péntektől hétfő estig pajtaszínházi előadás, filmvetítés, zongorakoncert, túra várja az ide látogatókat.

Öt napos túra indul a Körösök-völgyében is (Körösök Völgye Natúrpark Egyesület szervezésében)! A vállalkozók a romániai Belényesről indulnak (a Fekete-Köröstől), majd Gyantát, Tenkét és Zerindet elhagyva lépik át a román-magyar határt, és hétfőn érkeznek a célba, Békésre, a kishajó kikötőbe. A túrázók út közben megismerkednek az érintett vidékek kultúrájával, múltjával és természeti értékeivel egyaránt. Békésen fesztivállal és koncertekkel várják a beérkezőket.

Gyöngyösön péntek és hétfő között bornapokat tartanak, ahol a Mátrai Borvidék legjobb pincészetei képviselik magukat. Wolf Kati mellett színpadi előadások színesítik a napot. A program megkoronázásként borlovagokat avatnak, és a borverseny nyertesét is kihirdetik.

Zalaegerszegen kézműves szeminárium, szalmafonás, gyékényjáték-készítés, fazekas továbbképzés várja kicsiket és nagyokat a Kézművesek Házában. Hétfőn megválasztják a pünkösd királyát és királynéját is.

Zalakaroson sportrendezvényekkel, koncertekkel és táncbemutatóval kedveskednek az oda érkezőknek. A gyereket vetélkedőkkel, sportversenyekkel és ingyenes fürdőhasználattal (10 éves korig) kötik el.

Ópusztaszeren lovas kocsis híreléssel invitálják a gyerekeket és felnőtteket a pünkösdi programokra, majd iskolások egy kedves színdarabot adnak elő a királynéjárásról.

Badacsonyba a szerelmespárokat várják szeretettel. Akik el szeretnék jegyezni párjukat, Pünkösd Vasárnap ezt Badacsonyban különleges hangulat mellett, a Rózsakőnél 13 órakor tehetik meg. Ajándékként kézműves gyűrűt és még egy üveg bort is hazavihetnek. A Szegedy Róza-háznál pedig kívánság-lufit engedhetnek az égbe a koccintás után.

Merre induljunk hétvégén?

Szekszárdon a Német Nemzetiségi Egyesület rendez fesztivált öt helyszínen. 18 koncert (Hooligans, Csézy, Karthago, az Apostol együttes), sztárvendégek, sörsátor garantálja a kitűnő szórakozást.

Siófokon Gáti Kornél fotókiállításával és Lakatos Sándor cigányzenekarának játékával kezdődik a négynapos ünnep és egyben az idegenforgalmi szezon is. Gyerekműsorok, interaktív foglalkozások, neves fellépők mellett nem unatkozhat senki. A Békéscsabai Jókai Színház és a Budapesti Operettszínház musical melódiákkal készülnek a közönségnek, majd érkezik Mrs Columbo, a Belmondo és a The FreakEnd.

Kaposváron már javában folyik a Festők városa hangulatfesztivál, mellyel Rippl-Rónai József, Vaszary János, Galimberti Sándor emléke előtt tiszteleg a város. Majdnem 50 program, vásár, koncert, kiállítás és látványos utcatárlat csábítja ide a nézelődőket.

Ha az idő kedvez, kirándulásra fel! A program kavalkádban biztosan mindenki talál magának valót!

Scroll To Top