Címlap » Kultúra » Tánc a vásznon – Táncfilmzsemle a Tabánban

Tánc a vásznon – Táncfilmzsemle a Tabánban

Tánc- és filmművészet párosításának lehetünk tanúi a harmadik – beceneve szerint – Táncfilmzsemlén

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A Kontakt Táncért Alapítvány 2006 és 2009 után idén harmadszor rendezi meg a Budapesti Független Táncfilmszemlét a Tabán mozival karöltve, az NKA Táncművészeti Kollégium támogatásával.

Az elsődleges cél, hogy a közönség közelebb kerüljön a magyar táncfilmekhez, és belopja magát ez a különleges műfaj a befogadók szívébe. A szervezők fontosnak tartják, hogy szakmai körökben is megismerjék a táncfilmekben rejlő nemzetközi lehetőségeket, a tánc univerzális nyelve által kínált határtalan esélyeket.  

Csütörtökön Pina Baush Álomtánc című dokumentumfilmjét vetítik le, melynek alapja a művésznő Kontakthof című előadása volt, tinédzser szereplőkkel megálmodva és kivitelezve. A táncosok lelki folyamatait kísérhetjük végig a filmen, láthatjuk, hogyan nőnek fel feladataikhoz és a kihívásokhoz, hogyan változik meg az önmagukról és a világról kreált képük. Különlegességként a legendás német táncosnővel és koreográfussal készített utolsó interjú is elhangzik.

 

A hagyományt folytatva, idén is érkezik speciális vendég, ezúttal Inbal Aloni izraeli táncművész mutatja be filmjeit este nyolc órától.  Ezt követően újdonságként a legjobb alkotások bemutatása következik, amelyek az Orkesztika Alapítvány és a Kontakt Táncért Alapítvány által közösen meghirdetett Ork_Kota Platform egyperces táncfilmek versenyének – 2010-es, 2011-es és 2012-es – felhívásaira érkeztek be.

Majd egy meglepetéssel rukkolnak elő a szervezők tíz órai kezdettel, melynek témája Pina Bausch lesz.  

A szemle pénteken este kezdődik Gaál Mariann Emlékezetből című kisfilmjével, amely egy emberi fejlődéstörténetet követ végig egészen a magzatléttől kezdődően az önmegvalósításig.  Ezt követi majd Szabó Réka Árnyékfilm című fekete-fehér kísérleti táncfilmje, amely a Tünet együttes közreműködésével készült el. Az alkotás egészen speciális nézőpontot kínál fel, és az ember alaktalan, amorf formaként jelenik meg, saját vonásaitól megfosztva, folyton saját árnyékával küzdve.  Az este harmadik előadásaként Kopeczny Kata Megmértem a Sötétséget című rövidfilmjét láthatja a nagyérdemű, melynek alaptémája egy felnőtt korban megvakult férfi esete. Zagyvai Sára Derengő című filmje Vida Zoltán és Kovács Kata Hálaének egy fához című szabadtéri térinstallációjának, tánc- és fény performanszának ötlete alapján készült el.  Kozma Attila Összefüggés című alkotása önreflexív témájú, bemutatja, ahogy a rendező egy különös álmon át eljut az előadás megszületésétől egészen a bemutatóig.  Halmy György Évezredek mozdulatai című kisfilmjét Lükő Gábor néprajzkutató alkotómunkája ihlette meg. A belső, pszichikai képeket felsorakoztató filmben magyaros és keleties formák kelnek életre, lendülnek mozgásba. Lengyel Katalin A kimondhatatlan – Back to Mute című kísérleti rövidfilmje a test és a kifejezhetetlen közötti kapcsolatot elemzi.  Körtési András A tánc és én című munkájának érdekessége, hogy főszereplője és egyben alkotója is egy tizenkét éves kisfiú. A gyermek megfesti maga számára múzsáját, előtte táncol a próbateremben, majd szerencsehozó talizmánként a fellépésére is a szívébe vési őt.

Pénteken hat órakor a Fekete Hattyú című Oscar-díjas amerikai filmdrámát nézheti meg a közönség Natalie Portman kiváló főszereplésével. Az alkotás egy balett-táncosnő fizikai és pszichikai fájdalmait, harcát és személyiség-változását kíséri végig, amit a Hattyúk tava előadás címszerepéért való küzdelemben él át.

A szemle zárásaként érdekes beszélgetések zajlanak majd a filmekről, táncról, zenéről, illetve a magyar táncfilm jelenlegi és jövőbeli kérdéseiről, esélyeiről, a hazai és nemzetközi lehetőségekről.
                                      
Jegyárak:
Teljes árú belépőjegy egy napra: 950.- Ft
Teljes árú belépőjegy két napra: 1400.-Ft
Teljes árú  belépőjegy a Táncfilmszemle filmjeire (este 8-tól):  600.- Ft.
Diák, nyugdíjas, szakmai kedvezménnyel: 700 Ft/nap
Jegyek válthatók a moziban, és rendelhetők telefonon is. (1) 356-8162

http://www.tabanmozi.hu/

Scroll To Top