Címlap » Kultúra » XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Fesztivál könyvekkel

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Idén április 19 és 22. között kerül megrendezésre a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison.

Több mint 350 program, pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, dedikálások, íróportrék, koncertek és egyéb kreatív programok keretében ismerkedhet meg minden érdeklődő a kortárs irodalom alkotóinak és alkotásainak legjavával.
A szervező, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének célközönsége a magyar olvasótábor volt, így a fesztivál alatt a Millenáris könyvesboltként is üzemel. Az 500 forintos belépőjegy pedig valójában egy kupon, hiszen a magyar standoknál teljes mértékben levásárolható.

Idén a skandináv országok a díszvendégek, köztük Dánia (2012. első felében az Unió soros elnöke), Izland, Norvégia és Svédország. Igazán neves írókkal találkozhatnak a Millenárisra kilátogatók, mert jelen lesz a svéd Håkan Nesser, a norvég Jostein Gaarder, a dán Janne Teller, a finn Leena Lehtolainen. Azonban rendkívül bőséges könyvanyaggal lesz jelen még Románia, Oroszország, Szaúd-Arábia, Kína, Spanyolország, Szlovákia, Olaszország, Brazília, Németország is.

A könyvfesztivált dr. Réthelyi Miklós miniszter úr nyitja meg, az északi díszvendégséget beharangozó Gunn Karin Gjul norvég parlamenti képviselő és a svéd, Katarina Mazetti írónő mellett.

Többféle izgalmas beszélgetés, érdekes vita közül válogathat a látogató. A sokszínű programok során, a fesztivál keretén belül érintik majd a következő témákat: a szellemi örökség digitalizációjának aggályai, az e-könyvek kérdései, az irodalom és szociális érzékenység, a könyvtámogatási pályázatok, a könyvtár tehetségpontként való értelmezése, az illusztrációk témája, a költészet és hangoskönyvek, az olvasás jelene és jövője.

Több mint 400 hazai és külföldi magyar íróval, művésszel, illetve közéleti szereplővel találkozhat személyesen a közönség. Csütörtökön este a dedikálások sorát a világhírű olasz író, Claudio Magris nyitja Esterházy Péter társaságában, és őt követi majd Heller Ágnes, Dr. Csernus Imre, Erős Ferenc, Kornis Mihály, Müller Péter, Soma Mamagésa és még sokan mások.
A szervezők megtartják a hagyományokhoz híven az Elsőkönyvesek Fesztiválját, és gyereksarokkal is készülnek, ahol rajzpályázaton, vetélkedőn, játékokon vehetnék részt a legkisebbek. Ugyanakkor kipróbálhatják a könyvkötészetet, beleolvashatnak a legújabb mesekönyvekbe is a kicsik. Szórakoztatja majd a gyerekeket még bűvész, kézműves bemutató, és lesz éneklés, vetítés, mesemondás. 

A programsorozat vasárnap a magyar irodalom legkiválóbbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul, ahol a meghívottak között szerepelnek az idén kerek születésnapjukat ünneplő kiemelkedő alkotók: Fodor Sándor, Takács Tibor, Tornai József, Albert Zsuzsa, Jókai Anna, Tarbay Ede, Gál Sándor, Láng József, Rónay László, Czakó Gábor, Szepesi Attila, Dobos Marianné, Gálfalvi Györgyö, Kodolányi Gyula, Ladik Katalin, Nádas Péter, Oláh János, Sumonyi Zoltán, Vasy Géza, Zöld Ferenc, Aczél Géza, Bari Károly és Szkárosi Endre.

A könyvfesztivál zárónapján átadják a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tagjainak titkos szavazatai alapján az Év Kiadója, Az Év Fővárosi és az Év Vidéki Könyvesboltja elismeréseket, és ekkor nyújtják át a Budai-díjakat is. Ezen túlmenően a könyvfesztiválon a látogatók a Szép Magyar Könyv Verseny közönségdíjára szavazhatnak, amit később, az Ünnepi Könyvhét nyitónapján, június 7-én adnak majd át.

Bővebb információ: http://www.bookfestival.hu/

Scroll To Top