Címlap » Kultúra » Új darab születik Pina Bausch Táncszínházában

Új darab születik Pina Bausch Táncszínházában

Hamarosan új darabbal rukkol elő a Pina Bausch által ’70-es években alapított táncszínház.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Ez lesz a wuppertali társulat legelső előadása a világhírű koreográfusnő három évvel ezelőtti, 2009. júniusi halála után.

A következő időszakban, illetve a 2013/14-es évadban sok fellépés vár az előadókra, hiszen Párizsban, Londonban és Moszkvában is várják őket. Az együttes a külföldi eseményekre több új produkcióval készül, de korábbi darabjaikat is felelevenítik: Franciaországba például az 1980 című koreográfiával érkeznek majd, az olimpiai játékok kulturális kísérőprogramja keretében pedig tíz Bausch-előadást tekinthet meg a közönség Londonban.

 

Az társulat névadója és megálmodója, Pina Bausch Solingenben született 1940 júliusában, és New Yorkban a Juillard Schoolon folytatott tanulmányai alatt ismerhette meg a modern tánctechnikákat. 1972-ben alapította az azóta világhírűvé vált, mindenütt elismert társulatát Wuppertalban. Előadási többnyire az emberi kontaktusok mélységeivel foglakoztak, elsősorban a férfi és nő kapcsolata érdekelte koreográfiáiban. A legendás művésznőről 2011-ben Wim Wenders készített 3D-s dokumentumfilmet, amit két kategóriában is jelöltek Oscar-díjra.

Tudni kell, hogy a társulat többször járt már Magyarországon is, egyik legérdekesebb projektjük alkalmával 2000-ben Wiesenland (Zöld föld) címmel a Vígszínházban mutattak be egy magyarországi tanulmányút élményeiből felépülő előadást. 2011-ben pedig a soros magyar EU-elnökség ideje alatt a Sweet Mambo című darabot mutatták be a magyar közönség előtt.

Scroll To Top