Címlap » Utazás » Világörökségi listára kívánkoznak a cseh fürdővárosok.

Világörökségi listára kívánkoznak a cseh fürdővárosok.

Vajon a cseh fürdők, lehetnek a virágörökség részei?

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Világörökségi listára kívánkoznak a cseh fürdővárosok

Cseh fürdők – Európa Szalonja néven településcsoportot hozott létre négy cseh fürdőváros, hogy könnyebben kerülhessen fel az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi listájára.
A csoport megalakítását Karlovy Vary javasolta, és amint a városi képviselőtestület jóváhagyja a szükséges lépéseket, Frantiskovy Lázne, Mariánské Lázne és Luhacovice is csatlakozik hozzá.

Világörökségi listára kívánkoznak a cseh fürdővárosok.

A településcsoport kezdeti alaptőkéjét 150 ezer koronában (6000 euró) határozták meg, ebből 100 ezer koronát Karlovy Vary áll – közölte Petr Kulhánek a város polgármestere. Mariánské Lázne 30 ezer, míg Frantiskovy Lázne és Luhacovice 10-10 ezer koronát ad az alapba. Annak nagyságát úgy határozták meg, hogy egy-egy lakosra két korona essen.
Az UNESCO világörökségi listára való előzetes felvételi kérelmet a csoport közösen adja be, mégpedig a szakértők által előkészített anyag alapján. Ezt követően a csehek csatlakoznak ahhoz a mintegy tucatnyi tagot számláló európai fürdővárosi szövetséghez, amelynek tagjai szintén szeretnének felkerülni az UNESCO-listára. A szövetséghez tartozik például a német Baden-Baden, a francia Vichy és a belga Spa. A cseh fürdővárosoknak együttesen mintegy százezer euróba fog kerülni a csatlakozás.
Karlovy Vary polgármestere azzal számol, hogyha minden jól megy, akkor a neves európai fürdővárosok 2015-ben hivatalos közös kérelmet nyújthatnak be az UNESCO-hoz a világörökségi listára való felvételhez, ami még az adott évben megtörténhet.
"Az előkészítés nagyon igényes, rengeteg háttéranyagot és dokumentumot kell kidolgoznunk a műemlékvédelem, a város épületeinek karbantartása és általában a város működtetését illetően" – mutatott rá Kulhának.
A négy cseh fürdőváros szerint a világörökségi listára való felvételük hozzájárulhat nemzetközi népszerűsítésükhöz és az idegenforgalom fellendüléséhez.

Forrás: MTI

Scroll To Top