Címlap » Címlapon » A tégla, mint a legnépszerűbb falazó anyag

A tégla, mint a legnépszerűbb falazó anyag

Noha ma már hazánkban is számtalan különféle alternatíva van arra vonatkozólag, hogy milyen falazó anyagból készüljön egy ház – egyre nagyobb teret hódítanak például a fa- és könnyűszerkezetes otthonok –, a legtöbben azonban mégis még mindig a téglára esküsznek, amelyek különféle formában, gyártástechnológiával és egyéb tulajdonságokkal rendelkeznek. Érdekesség, hogy a téglák mindmáig úgy készülnek, mint egykoron, a gyártási folyamat mindössze finomodott, ezáltal az agyagot, illetve az agyaggal dúsított alapanyagot kiégetéssel állítják elő.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A téglák fajtái

Alapesetben háromféle téglaváltozatot különböztetünk meg egymástól, így beszélhetünk tömör- és állólyukú tégláról, valamint nagy falazóblokkokról. Az egyes falazó anyagok a felhasználás tekintetében természetesen alaposan elkülöníthetők egymástól, így például a tömör klinkertéglák általános jellemzője, hogy kitűnő fagyálló képességekkel rendelkezik, és ellenáll a nyomásnak, így homlokzatok kialakítására tökéletes. Az állólyukú téglákat elsődlegesen a vakolt és a burkolt falak kialakításához használják, tehát önmagában, vakolatlanul nem nyújtanak olyan szép látványt, mint a klinkertégla. Hasonló a helyzet a falazóblokkal is annyi különbséggel, hogy azt hőszigetelő falazatokhoz alkalmazzák,

Amennyiben kisebb sűrűségű téglákról beszélünk, azt nagy általánosságban fűrészpor és polisztirol golyócskák összekeverésével érik el, mert ezzel alaposan lecsökkenthető a tégla hővezető képessége, amivel javítható a hőszigetelés mértéke. Léteznek ugyanakkor ma már mészhomokból készült téglák is, amelyek a hőszigetelés szempontjából sokkal rosszabb tulajdonságokkal bírnak az agyagnál, ellenben nyomásállóságuk sokkal jobb. Éppen emiatt általában élőfalak, fagyálló homlokzatok, vagy vakolatlan díszfalak kialakításához alkalmazzák, de lukacsos változatát válaszfalak, sőt belső- és pincefalak építéséhez is használják. Külső falak esetében nem ritkán ezt választják hőszigetelésre.

A tégla, mint a legnépszerűbb falazó anyag

A tégla, mint a legnépszerűbb falazó anyag

Összefoglalva

Aki igazán masszív falazó anyagból szeretné felépíteni a házát, annak tökéletes megoldás lesz, ha a téglák királyaként is csúfolt betontéglát választja hozzá, ami homokból, cementből és gyártótól függően más adalékanyagokból készül. A betontéglát mégis nagyon ritkán alkalmazzák tisztán lakóházak építésére, mert nagyon sűrű anyag, ezért hőszigetelő-képessége nem a legjobb.

Összegezve azonban mégis a tégla az egyik legbiztonságosabb és legtartósabb falazó anyag, amivel nagyon jól szigetelhető falakat építhetünk. Konkrét és nyilvánvaló előnyei mellett azért természetesen hátrányait is vegyük figyelembe, hiszen ha jó tervezőnk volt, akkor nem kell többletköltségekkel számolnunk, amennyiben azonban nem, akkor a téglafal nagy helyet von el a belső területekből, ezen felül pedig rossz kivitelezés esetében olyan hőhidak alakulhatnak ki a falban, amelyek károsodást okozhatnak a szerkezetben.

Scroll To Top