Címlap » Címlapon » Így lehet olcsón saját medencénk

Így lehet olcsón saját medencénk

Bizonyára rengetegen vannak, akik szeretnének kertjükbe egy saját medencét építeni vagy építtetni.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Noha vannak ma már alternatív megoldások, ennek megfelelően a gyorsmedencék, amelyekhez olcsó áron hozzá lehet jutni, felállításuk után pedig akár 2-3 szezonon át is különösebb gond nélkül lehet használni. Mi a helyezet azonban akkor, ha szeretnénk valami tartósabbat? Természetesen mélyebben bele kell nyúlni a zsebünkbe, hiszen egy betonalapú medence soha nem olcsó mulatság, még akkor sem, ha nincsenek nagy igényeink, és megelégszünk egy kisebb változattal is. Nem kell azonban itt sem túlzásokba esnünk, egy kis kreativitással ugyanis könnyedén elérhetjük, hogy nem túl drágán, egy építtető árszabásának töredékéért felhúzhassunk egy saját medencét otthon. Hogy mit kell tennünk mindehhez?

Csináld magad!

Noha teljes egészében nem tudjuk kizárni az összes külső személyt, de főként a szakembereket a medenceépítés folyamatából, azonban vannak olyan munkafolyamatok, amelyeket könnyedén át tudunk venni és megvalósítani saját magunk is, aminek köszönhetően akár tíz-, sőt bizonyos esetekben százezreket is spórolhatunk magunknak. Nyilvánvaló, hogy ez munkával, izzadtsággal és fáradtsággal jár, amit nagyon sokan nem szeretnek, de ha spórolni akarunk, akkor elengedhetetlen hozzá, hogy némi kosz tapadjon a kezeinkhez.

Az első és legfontosabb dolog, amiben komolyabb pénzösszegeket is megspórolhatunk, az a tereprendezés. Ehhez bizony meg kell majd fogni a kapát, az ásót, a talicskát és kell majd némi izomerő is, de megéri, hiszen ha egy gépet fogadunk, vagy ha egy brigádot, akkor azzal akár 50-100 ezer forintos összeget is kiadhatunk a kezünkből, de egy kis baráti vagy családi segítséggel ezt a zsebünkben tarthatjuk, ami óriási összeg sokak számára.

Jakuzzi, masszásmedence pihenéshez

Jakuzzi, masszásmedence pihenéshez: A jakuzzik használata igen javallott, a hidromasszázs rendkívül jól át tudja mozgatni testünk minden porcikáját

Fontos, hogy a medencét megfelelő helyre jelöljük ki – érdemes egyeztetni szakemberrel –, valamint az is nagyon lényeges lesz, hogy a tervezett méretnél legalább 20 centivel szélesebb és mélyebb gödröt ássunk, és a földet ne hordjuk el túl messzire, hiszen később kelleni fog majd, így megspórolhatunk újabb költségeket, amelyek a földvásárlással vagy a földhozatallal jártak volna. Természetesen azért, mert mi végezzük a munkát, még nem jelenti azt, hogy a gödör ferde lehet, hogy nem lehet vízben az alsó fele és így tovább, mindennek maximálisan precíznek kell lennie.

Apróbb trükkök

Egy medence építése kapcsán határozottan eddig a pontig spórolhatjuk meg a legtöbbet, de vannak még apróságok, amelyekkel akár további 1-200 ezer forintot is megmenthetünk a kasszából, így kis túlzással máris lefeleztük az otthoni medence végleges árát. Ilyen például, hogy ha lépcső helyett megelégszünk egy létrával is medencénk esetében, hiszen ezzel rengeteg anyagköltség megspórolható. Talán apróság, de ha mi vesszük meg a cementet és a hozzávaló homokot vagy sódert, és mi keverjük le a brigád számára, akkor azzal máris felezett áron kaphatjuk a betont, szemben azzal, mintha mixerrel hozattuk volna.

Rengeteget spórolhatunk akkor is, ha sikerül egyeztetnünk a kivitelező brigáddal, és kompromisszumokat kötnünk bizonyos tekintetben. Példának okáért biztosak lehetünk abban, hogy olcsóbban jövünk ki, ha az anyagot mi vesszük meg és szállítjuk a helyszínre, mert a kivitelezők rendszerint erre is ráteszik a maguk használt. Ezen túlmenően vannak olyan munkafolyamatok, amelyeket már mi is könnyedén kivitelezhetünk magunknak. Ha például a brigád lealapozott és felhúzta a falakat, a belső vakolást és a csempézést nagyon egyszerűen megoldhatjuk. Nem kell ehhez más, csak csemperagasztó, fugaműanyagok, csempevágó, valamint egy kis segítség.

Scroll To Top