Címlap » Címlapon » Kollektív kincsünk, a kultúra

Kollektív kincsünk, a kultúra

„Művészet nélkül lehet élni, de nem érdemes”. A műveltség az ókor óta kíséri az emberiséget, mint egyetemes értéke, öröksége. A felhalmozott tudáskincset a történelem minden állama féltő gonddal őrizte és adta tovább az új generációknak.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Ha visszagondolunk iskolás éveinkre, már az osztálykirándulások is egy-egy kulturális program köré épültek. Ez lehetett múzeum, vagy képtár meglátogatása, egy-egy építészeti szempontból kiemelkedő épület megtekintése, színházi előadás stb.

Nyaralások, utazások alkalmával is ebben a cipőben járunk. Akarva-akaratlanul az iskolai kirándulásokhoz hasonló programok részesei leszünk, elvégre a főbb turista látványosságok Athéntól Rómáig mind a kultúrához kötődnek valami módon. Híres épületek, mint az Akropolisz, a Colosseum, vagy akár a Pisai ferdetorony minden évben kíváncsi utazók ezreit vonzzák magukhoz.

Meg kell még említenünk ennek a jelenségnek az inverzét – jelesül, amikor nem mi keressük a kultúrát, hanem az látogat meg minket. Gondolhatunk itt például az országot (vagy akár a világot) körbejáró koncertekre, múzeumok, vagy képtárak utazókiállításaira. 

Minden utazás az első lépéssel kezdődik

Ahogy az amerikai Culture Magazine is írja: alapvető igazság, hogy egy utazásra nem indulunk felkészületlenül. Az úti célunknak megfelelő ruhákat pakolunk bőröndünkbe, szükség esetén oltást adatunk be magunknak. Ehhez hasonlóan egy-egy kulturális program alkalmával sem árt némi „előkészület”, elvégre egy olvasókört sem látogatnánk meg úgy, hogy nem olvastuk el a művet, ami a beszélgetés témáját képezi.

A legtöbb helyen persze elérhető opció a tárlatvezetés, mindazonáltal sokan jobban szeretnek a saját tempójukban egyedül, vagy a családdal/barátokkal nézelődni egy múzeumban, vagy képtárban. Ráadásul nem mindenhol fogunk magyar nyelvű tárlatvezetést találni, tehát célszerű egy kicsit tájékozódni indulás előtt.

gyereknyelvtanulas

Az előkészületeink részét képezheti például egy-egy szótár átnézése, hogy az esetleg elhangzó szakkifejezések ne okozzanak nekünk gondot. Egyes online szótárak „hangos” funkcióval is bírnak – vagyis meghallgathatjuk a helyes kiejtést, ezáltal elkerülve a kínos pillanatokat, amiket a rosszul kiejtett idegen szavak okozhatnak.

Az online szótár további előnye, hogy akár útközben is tájékozódhatunk belőle diszkréten, a telefonunkat használva anélkül, hogy nehéz könyvet cipelnénk az ilyenkor amúgy is tömött táskánkban. A fentiekhez hasonló előkészületek azért is hasznosak, mert felmerülhetnek bennünk kérdések, melyeket aztán fel is tehetünk a múzeum/képtár stb. dolgozóinak.

Természetesen mindez teljes mértékben opcionális, elvégre egy kulturális program elsődleges célja a szellemi feltöltődés, a tanulás mindössze kellemes „mellékhatás”.

Scroll To Top