Címlap » Utazás » 10 hely, amit látnod kell Fejér megyében

10 hely, amit látnod kell Fejér megyében

Ha Fejér megyéről és a nyaralásról van szó, akkor mindenkinek a Velencei-tó jut eszébe, pedig rengeteg érdekesség és látnivaló van a térségben.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Ha Fejér megyében nyaralunk és nincs épp strandidő, akkor a következő kastélyokat, várakat, parkokat és kirándulóhelyeket érdemes megnézni.

Alcsútdobozon az egykori Habsburg főhercegi kastély parkja ma arborétumként üzemel. A 44 hektáros területen több, mint 500 cserje- és fafaj található, többek között berkenye, fekete dió, platán, török mogyoró, különböző tölgyek, mocsárciprus, japánakác.

A csókakői vár a Vértes déli peremén csalogatja a turistákat. A középkori eredetű, hófehér falak csak úgy rikítanak az erdős környezetben.

Bory-vár

Bory Jenő a hangulatos lovagvárat maga tervezte és az 1930-as évektől maga építette szobrai és felesége festményeinek kiállítóhelyéül.

Fehérvárcsurgón a Károlyi kastély állandó és időszaki kiállításoknak ad helyet.

Rácalmáson nemrég nyílt meg a Duna Ökoturisztikai Központ, innen induló tanösvény a Nagy-szigeten vezet végig. A sétán ritka állatokat és növényeket lehet megfigyelni.

Táctól másfél kilométerre található Gorsium, mely a 2-4. században élte virágkorát, most hazánk egyik legjelentősebb római kori romterülete és régészeti parkja.

Székesfehérváron számtalan érdekes látnivaló van, de mind közül a legérdekesebb a hangulatos Bory-vár, melyben műtermek, loggiák, fülkék, tornyok és 100 oszlopos udvar várja a látogatókat.

Mindenképpen érdemes megnézni Fehérvár belvárosában a Fekete Sas Patikamúzeumot, ahol a gyógyszertár két évszázados történetével ismerkedhetünk meg, eredeti berendezések között.

Martonvásári Brunszvik-kastély

Egy igazán romantikus séta: a martonvásári Brunszvik kastélyban és csodás kertjében.

A gánti elhagyatott bauxitbánya különös, holdbéli táját sem szabad kihagyni. A bányát 1962-ben bezárták, emlékét egy kis múzeum őrzi. A bányagödörben egy 3,5 kilométeres tanösvényt alakítottak ki, 13 állomással.

Megér egy kitérőt a zsákutcába épített falu, Vérteskozma látványa. A több évszázados német parasztházak, ácsolt kerítések és kerekes kutak között úgy érzi magát az ember, mintha egy skanzenben sétálna, pedig ez egy élő falu, csupán ügyelnek a hagyományos építkezésre, rendre és tisztaságra.

Tökéletes hely a romantikus andalgásra a martonvásári Brunszvik kastély, ahol még Beethoven is többször megfordult, mint a Brunszvik lányok zongoratanára. A kastély néhány termében Beethoven-emlékmúzeumot alakítottak, az épülethez 70 hektáros, angolkert stílusú park tartozik, ahol a romantikus tó körül számos különleges fafajta ad árnyékot.

Scroll To Top