Címlap » Címlapon » A jó ízlés határai – avagy az otthon misztériumai

A jó ízlés határai – avagy az otthon misztériumai

Mindenkit foglalkoztat a sokszor villámcsapásszerűen visszatérő gondolat: hogyan dobjuk fel szeretett otthonunkat, fényes nappalinkat, hangulatos előterünket, vagy akár mesés kisszobánkat? A jó ízlésnek vannak alsó és felső határai, és ha családi fészkünkről, vagy varázsvilágunk szerint berendezett kuckónkról van szó, természetesen a felső határokat igyekszünk feszegetni. Egyedi, kreatív megoldásokkal pedig nézzük csak, milyen nagyot alkothatunk!

A feltöltődés színpada

Hová vágyunk egy megterhelő, hosszú nap után? Hol öleljük meg kedvesünket, édes nyugovóra térve? Hol reméljük azt, hogy végre teljesen feltöltődhetünk energiával? Természetesen hőn szeretett ágyikónkban! Meghitt hálószobánkba lépve pedig tekintetünk rögtön rá szegeződik, hiszen egy bensőséges hálónak központi szereplője lesz a puha fekvőalkalmatosság. Szobácskánk hangulatát tehát igencsak meghatározza, hogy rajta milyen színeket és formákat, milyen anyagokat használunk: vonatkozik ez mind a takarókra, párnákra, sőt a selymes plédekre is. Játszunk bátran tehát hatalmával: vonjuk be kedvenc színeinkkel, a számunkra legkedvesebb anyagokkal: használjunk élénk, vidám, vagy nyugtató színeket, harmonizáljunk vagy egészüljünk ki a falak és a szobában lévő más textíliák színével.

Használjunk pirosat, sárgát, zöldet, lilát, kéket; selymet, plüssöt, kellemes pamutot, szelídebb vagy harsányabb mintákat. Bővelkedjünk lelki világunkkal összhangban lévő párnákban, gazdag melegséget árasztó takarókban, és alakítsuk bátran a hangulatot belső hangunk által vezérelve, hiszen a hálószoba az a hely, ahol igazán kifejezhetjük önmagunkat.

Aladdin varázsszőnyege

Bensőséges hálószoba

Bensőséges hálószoba – lelkivilágunk kifejezője, melyet néhány gyönyörű lakástextillel hangulatunkhoz igazíthatunk

Vajon mivel ejtette rabul Jázmin hercegnő szívét a kedves mesebeli ifjú? Hát persze, hogy repülőszőnyegével! Ha csodaszőnyegre sajnos nem is tehetünk szert, azért művelhetünk csodát mi is egy-egy színében és anyagában jól megválasztott szőnyeggel otthonunkban, mert mint oly sok lakástextil, önmagában ő is szinte varázserővel bír. Mágikus erejét pedig annak köszönheti, hogy szinte minden kisebb-nagyobb helyiségben tartunk belőle, akár praktikussága miatt, vagy egyszerűen csak azért, mert már rápillantani is kellemes. Emellett pedig általában nagyobb felületet is burkol be a padlózatból, így méretes felület áll rendelkezésünkre a varázsláshoz.

Szerethetjük azért, mert lábunkat védi a hidegtől, talpunkról melegséggel és óvó védelemmel gondoskodik, és szerethetjük azért is, mert különleges aurát von a helyiségbe, és néha még elterülni is pótolhatatlan érzés rajta. Éljünk erejével, vigyük bele minden szeretetünket, és bűvöljük szobáinkat vele bátran olyanra, amilyet csak a szívünk diktál.

A nagyi titka

Ki ne emlékezne a kedves nagymaminál eltöltött bőséges, nevetéstől hangos ebédekre, a nagyi főztjére, a nagyi konyhájára? Szívünk minden szeretetével gondolunk vissza rá minden egyes alkalommal, akár egy hét, akár évek teltek el. Nagyanyáink tudták, hogy egy konyha attól válik szerethetővé – persze felejthetetlenül finom főztjén kívül -, hogy milyen terítékkel vár minket. Jól tudta, hogy az otthon – és egyben a nagy család – központja is a konyha, hiszen ott zajlanak a közös beszélgetések, ott meséljük egymásnak élményeinket, ott kacagunk együtt, egyszóval itt erősödik a családi összetartás, így Ő ott töltötte el a legtöbb időt, munkálkodva a család összefogásán.

Titkát pedig jól ismerte: ízletes főztjén kívül a hangulatot kiegészítőivel teremtette meg: praktikus asztalterítőivel, gyönyörű edényeivel és tányérjaival, evőeszközeivel, és persze ki ne emlékezne mindig illatozó, frissen vágott, mesés színű virágaira? Örökítsük tovább nagyanyáink titkát: kutassuk elő szívünk kincsei közül emlékeinket, keverjük hozzá a bennünk élő szeretetet és néhány csepp kreativitást, és máris elértük a jó ízlés mesébe illő felső határát.

Scroll To Top