Címlap » Utazás » Így védekezzünk medúzák, tengeri sünök és kullancsok ellen

Így védekezzünk medúzák, tengeri sünök és kullancsok ellen

Sok veszély leselkedik ránk nyaraláskor. A medúzák, kullancsok és tengeri sünök tönkretehetik a vakációnkat, de ne hagyjuk. Így védekezzünk ellenük!

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Medúzacsípés

A tengerparti strandokon sárga zászlóval jelzik a medúzaveszélyt. A medúzacsípés égetően fájdalmas élmény, így jobb megelőzni, mint utólag kezelni. Ha a vízben medúzát látunk ne kezdjünk el kapálózni, hanem próbáljuk meg nyugodtan elkerülni a találkozást.

Ha már késő és megcsípett a medúza, akkor a bőrben maradt csápdarabkákat homokkal vagy törölközővel távolítsuk el, majd lehetőleg ecetes – de ha épp nincs kéznél, akkor sós – vízzel mossuk le a csípést. Ezután jöhetnek a nyugtató, hűsítő krémek.
Ha a fájdalmon és a piros csíkon kívül görcsök, ájulás, netán más tünet is jelentkezne, célszerű kórházba menni.

Medúzacsípés

A medúzacsípés égetően fájdalmas élmény, ezért jobb nagy ívben elkerülni a medúzákat.

A tengeri sün tüskéi

A medúzával szemben a tengeri sün ugyan nem támad – egy helyben tanyázik – de ha belelépünk a hegyes tüskéibe, az komoly lábsérülést okozhat. Sziklás tengerparton könnyebb tengeri sünbe botlani, de vízicipő viselésével megelőzhetjük az efféle bajt.

Ha belelépünk egy tengeri sünbe, jó darabig minden lépésünk nagyon fájdalmas lesz, arról nem beszélve, hogy a tüskék akár mérgezőek is lehetnek. A tüskék többnyire beletörnek a bőrbe, amiket mindenképpen el kell távolítani, különben gyulladást és izomfájdalmat okozhatnak. A méreganyagukat a forró víz kiiktatja, az ecet pedig feloldja a tüskéket.

Tengeri sün

A hegyes tüskéjű tengeri sün komoly lábsérülést okozhat, ezért viseljünk vízicipőt a tengerparti strandoláskor.

Kullancscsípés

Bár a kullancs nem csak nyáron jelent veszélyt, de kétségtelen, hogy ilyenkor tartózkodunk legtöbbet a természetben, valamint ilyenkor a legtöbb szabadon lévő bőrfelületünk is, ami nagyon kedvez a vérszívók számára. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen már létezik védőoltás, de sajnos más betegségeket is okozhat, ezért mindenképpen próbáljuk elkerülni őket: kullancsriasztó szerekkel fújjuk/kenjük be magunkat és zárt ruházatot (pl. zokniba tűrt hosszú nadrágot) viseljünk kiránduláskor.

Ha mégis megtalál minket a kullancs, akkor nagyon fontos, hogy mihamarabb észrevegyük, ugyanis minél hosszabb időt tölt a testünkben, annál nagyobb a fertőzés veszélye. Minden kirándulás után alaposan nézzük át magunkat – főként a hajlatokat. Nem érdemes a kullancs légzését olajjal vagy alkohollal akadályozni, mert a bajba került kullancs még több méreganyagot juttathat a szervezetünkbe. A legcélszerűbb megoldás a kullancscsipesz.

Kullancs

A kullancscsípés nem fáj, a fertőzésveszély miatt kell minél előbb eltávolítani magunkból a vérszívót.

Scroll To Top