Címlap » Tudomány » Itt a világ talán legkisebb Intel alapú PC-je

Itt a világ talán legkisebb Intel alapú PC-je

A tenyérnyinél alig nagyobb újdonság a Russian Communication Technology LTD műhelyében készült és a DETSEL-01 nevet viseli.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Az apróság nagyjából akkora lehet, mint a Raspberry Pi, viszont házzal is rendelkezik és ARM helyett Intel alapú processzort alkalmaz. A világ talán legkisebb Intel alapú számítógépének minősülő termék 125 x 74 x 12 milliméteres mérettel bír, azaz nem nagyobb, mint egy átlagos 2,5 colos külső HDD.
Az apró konfiguráció alaplapján egy Intel Atom E680-as típusú központi egység teljesít szolgálatot, amelynek egyetlen processzormagja 1,6 GHz-es órajelen ketyeg. A 4,5 wattos TDP-vel rendelkező processzor mellett 1 GB-nyi DDR2-800 MHz-es rendszermemória is lapul a termékben, az adatok tárolásáról pedig 64 GB-os, illetve 128 GB-os SATA 6 Gbps-os SSD meghajtó gondoskodhat. A rendszer 12V-os külső egyenáramú tápegységet igényel. A felsoroltak mellett egyébként kapunk még 802.11 b/g/n típusú WiFi adaptert, Bluetooth 4.0-s adaptert, Gigabites Ethernet vezérlőt, D-Sub videó kimenetet, sztereó hangzást kínáló HD audió vezérlőt és két USB 2.0-s portot is. A hírek szerint hamarosan HDMI port is kerül a repertoárba.
A DETSEL-01 32-bites Windows XP és Windows 7 futtatására egyaránt alkalmas – valószínűleg akár Linux is elketyeghet rajta. Az sajnos nem derült ki, hogy az újdonság mikor jelenik meg és pontosan mennyibe kerül majd.

 

Forrás: ipon.hu
Kép: ipon.hu

Scroll To Top