Címlap » Címlapon » Létezik traktor, ami 200-zal repeszt?

Létezik traktor, ami 200-zal repeszt?

A fekete és sárga színű monstrumról már hallhattunk, legutóbb tavaly nyáron 166,72 km/h-val száguldoztak vele, ami egy ilyen öt tonnás traktortól eleve rekordnak számított. De ezzel az eredménnyel akkor nem voltak elégedettek, ezért tovább tunningolták a csúcstartó munkagépet.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A tökéletesített járművel 2019 októberében újra nekifutottak a rekord döntésnek, ami ezúttal kimagaslóan jobb eredménnyel zárult. A Fastrac 217,57 k km/h-s átlagot, és 247,35 km/h-s csúcssebességet ért el az őszi teszten. Ilyen eredmény előtte nem született egy ekkora traktortól.

Az igazsághoz azért az hozzá tartozik, hogy bár ezek a példányok tényleg azonosak a sorozatgyártású JCB traktorokéval, a vezető szerint érzésre egyáltalán nem munkagép szerű. Ez többek között azért is lehet így, mert az automata váltót hatsebességes kézire cserélték, a 7,2 literes dízelmotorhoz nem nyúltak, de a teljesítményét így is sikerült 1000 lóerő fölé emelniük.

A Fastrac így is beírta magát a történelembe ezzel az eredménnyel, mivel erre előtte még senki sem volt képes, egyik gyártónál sem.

Azért nem száguldozunk még az úton 

Aggodalomra ettől függetlenül semmi ok nincs, mivel nem kezdenek el innentől kezdve a gazdák munkagépjeikkel az utakon száguldozni. Szántóföldre amúgy sem túl ideális ez a sebesség, így nem lehet hatékonyan aratni. Az úton azért talán könnyebb lesz egy ilyen traktor mögött menni személyautónkkal, így biztosan nem alakulnak ki mögöttük hosszú sorok és dugók.

Az előzéssel azonban már gondban lehetünk, már ha egyáltalán meg akarjuk majd előzni ezt a monstrumot. Valószínűleg nem is lesz rá szükségünk, hiszen be fogja tartani a közutakon érvényes sebességet.

Nem kevés port is nyelnénk, ha egy ilyen sebességgel haladó traktor mellett akarnánk időzni a szántóföldeken. Még maga a vezető is, hiába a csúcs szuper légszűrő a gépekben. Igazából nem is lehetne túl gyors sebességgel szántani, aratni meg pláne nem, hiszen a növények több mint fele ott maradna a földben.

Az állattartásban sincs jelentősége a gépeink sebességének, hacsak nem akarunk frászt hozni marháinkra a száguldozással. Természetesen a Fastrac azért készítette el ezt a különleges modellt, hogy rekordokat döntögessen, hasznosnak semmiképp sem mondható ez a fajta sebesség.

Írta: Gépközvetítő

Scroll To Top