Címlap » Tudomány » Vérvizsgálat szúrás nélkül

Vérvizsgálat szúrás nélkül

Az izraeli Technion kutatói kifejlesztettek egy készüléket, amelynek segítségével a bőrön keresztül, tehát „kívülről” is megfigyelhető a vérsejtek áramlása, és a diagnózis is rögtön felállítható.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Az újfajta mikroszkóp segítségével rögtön észlelhetők például az olyan figyelmeztető jelek, mint a fehérvérsejtek számának megugrása a páciens vérében, de egy nagyobb populációból is gyorsan kiszűrhetők a módszerrel a vérben észlelhető leggyakoribb rendellenességek.
A tesztelés során egy önkéntes alsó ajkának egyik véredényét vizsgálták meg a kutatók, és képesek voltak megállapítani a vörös- és fehérvérsejtek átlagos átmérőjét, illetve a különböző sejtek aktuális arányát a vérben, amely adatok kulcsfontosságú alapot képeznek a legtöbb diagnózis felállításához.

Vérvizsgálat szúrás nélkül

A műszer maga egy speciális konfokális mikroszkóp, amely a megvilágító fényt spektrumszíneire bontja. Az így kapott „szivárványt” a vizsgálandó érre irányítják, és az ebben folyó vér alkotóelemeit a sokszínű fény szórása alapján elemzik. A különböző színek a vizsgálandó terület különböző részeit fedik, így minden szín más-más részről szolgáltat információkat. A számítógép ezek segítségével egy kétdimenziós, nagyfelbontású képet tud összeállítani a véredény aktuális tartalmáról. A felbontás kellő nagyságú ahhoz, hogy az egyes vérsejtek elkülöníthetők, sőt: lemérhetők legyenek.
A hasonló felbontású képalkotásra képes létező vérszkennerek nem igazán praktikusak, mivel általában nagyon nagyméretűek, tehát nem könnyen szállíthatók, és többnyire valamilyen fluoreszcens kontrasztanyagot kell befecskendezni a véráramba ahhoz, hogy kellő minőségű adatokat szolgáltassanak.
Az új műszer nagyjából akkora, mint egy cipősdoboz, és működéséhez semmiféle jelzőanyagot nem igényel, így sokkal alkalmasabb arra, hogy fájdalommentes „terepi” vérvizsgálatokat végezzenek vele. És persze mindez szúrás nélkül valósulhat meg, így nincs szükség annyi felszerelésre, és gyakorlatilag nullára csökken a fertőzés veszélye mindenféle komolyabb fertőtlenítés nélkül is.
mikroszkóp egyelőre csak olyan vékony fedőszöveteken képes „átlátni”, mint amilyen az ajkak belső oldalának hámja, de a kutatók már dolgoznak az újabb verzión, amely a test más részein található, mélyebben fekvő ereken is alkalmazható lesz. A második generációs prototípus a fejlesztők ígéretei szerint mindössze hüvelykujjnyi méretű lesz, így ez már valóban bármilyen elsősegélykészletben könnyedén el fog férni.

Forrás:i pon.hu
Kép: ipon.hu

Scroll To Top