Címlap » Kultúra » A Magvető hétvégére ajánlja

A Magvető hétvégére ajánlja

Parti Nagy Lajos, Spiró György, Rakovszky Zsuzsa és maratoni felolvasás.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A Magvető Kiadó a Könyvhétre és a hétvégére néhány csemegét ajánl újdonságai közül. Válogassunk!

Parti Nagy Lajos legfrissebb írása a Fülkefor és vidéke – Magyar mesék. A szerző június 9-én, szombaton 17 órától a Rózsavölgyi Szalon vendége lesz, Szegő János szerkesztővel beszélget majd a kötet kapcsán. Persze a könyv nem valódi értelemben vett meséket tartalmaz, a szerző abszurd álmeséket vonultat fel. A könyv az első 53 írást tartalmazza abból a sorozatból, amit tavaly kezdett el írni Parti Nagy az Élet és Irodalom Páratlan oldalán. A célja, hogy ötvözze a hagyományos és szabad műformát, amiben kifejezheti mind írói, mind állampolgári közérzetét.
Részlet a könyvből:
,,Egyszer volt, hol nem volt, avvót, hogy mán szabad választások keretibe kitakarodtak a magyarok fődjirűl a tatárok, oszt I. Fülkefor lett a kerál. Vót es öröm, vígan zakatót a Nemzeti Együttműködés Rendszere, Rolex karóra se jobban. Még pár bakarasz, pár csipisz iramodás, oszt eppoly jó lesz minékünk, mint Kádár apánk alatt az annóba, teprenkedett a nép, mer mind azt látta a keráli tévébe, hogy siker hág sikerre, sarkalat sarkalatra, és kalap. Rendes, istenfélő magyar nép vót, nem úgy, mint az előző, emmán tutta, hogy csak az lessz, ami bé vagyon ígérve, megszorítás penig nem vót, amíg meg nem haltak.”
A számos díjjal rendelkező író egyik sikerterméke a Grafitnesz című kötete, mely után a sorban még következett többek közt a Se dobok, se trombiták, Az étkezés ártalmasságáról és a Szódalovaglás is. Ahogy megszokhattuk, az éleslátás ezúttal is temérdek iróniával párosul, és górcső alá kerül társadalmunk.

Spiró György Magtár című könyvbemutatójára 10-én, vasárnap 19 órakor ugyanitt, a Rózsavölgyi Szalonban kerül sor Szegő János társaságában. A 2005-ös Fogság hihetetlen sikere után 2007-ben jelent meg A Jövevény regénye átdolgozva Messiások címmel. Most az irodalmat teszi vizsgálatai középpontjába. Ahogy megszokhattuk, egyszerre közelít kíváncsi kutatóként és józan távolságtartással a tárgyhoz. A Magtár így különösen gazdag szellemi- és olvasási élményt nyújt. Olvasmányok, színházi előadások emlékezetei kötik össze a felvázolt portrékat. Így a szerzővel együtt gondolhatjuk újra rég elfeledett, kedvenc alkotóinkat és műveiket.

Rakovszky Zsuzsa szintén 10-én, de a Beszélő és a Nyitott Műhely (XII., Ráth György u. 4.) vendége lesz. 18 órától Visszaút az időben című könyvéről beszélgetnek Szabó T. Annával. Legelső regénye, A kígyó árnyéka az Év Könyve lett!

Király Levente (Magvető szerkesztője) a Rózsavölgyi Szalonba várja az érdeklődőket 10-én 15 és 18 óra között maratoni felolvasásra.
A Szép versek című antológia szerzői is közreműködnek az esten, például Borbély Szilárd, Juhász Ferenc, Kántor Péter, Kemény István, Kovács András Ferenc, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Takács Zsuzsa, Tandori Dezső, Térey János és Tóth Krisztina.

Egy hétvége az irodalom és újdonságok jegyében a Magvető ajánlásában!

Scroll To Top