Címlap » Tudomány » Az angolok nem tökölnek – hi-tech doppingszűrőkkel a csalók ellen

Az angolok nem tökölnek – hi-tech doppingszűrőkkel a csalók ellen

A nyári londoni játékok szervezői az asztalra csaptak, nincs apelláta, aki csal, azon előbb vagy utóbb csattan az ostor – szerintük: „Yes we can, and we will.” , szerintünk meg: Yes we hope.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Felkötheti az a sportoló a gatyáját, aki tiltott szerek használatával akar nagykutya lenni idén Londonban, ugyanis a legmodernebb anti-dopping rendszerekkel lesz kénytelen birokra kelni. Marion Jones és Ben Johnson példája csak kettő a temérdek név közül, akiket csalás miatt örökre töröltek a rekordok könyvéből.

Pekingben 4500 vér és vizeletvizsgálatot hajtottak végre, ehhez képest a londoni fináncok 6250 mintát fognak analizálni, közel 150 szakértő segítségével. Az olimpiák történetében először fordul elő, hogy egy magán szponzor – a GlaxoSmithKline (GSK) –  látja el megfelelő infrastruktúrával és felszereléssel az ötkarikás játékokon serénykedő tudósokat.  Az olimpiai parktól mindössze néhány kilométerre fekszik a World Anti-Doping Agency (WADA) által akkreditált 30 millió dolláros essexi laboratórium. E pazar létesítményben tüsténkedő tudósok szuper gyors és szuper érzékeny technológiát fejlesztettek ki a tiltott szereket használók kiszűrésére.

Professzor David Cowan a King’s College londoni drog center igazgatója elmondta, hamarosan eljön az a nap, mikor a dizájner drogok nem tudnak kifogni az elemzőkön, és reményei szerint a londoni olimpia épp erre lesz majd példa.

A tiltott teljesítményfokozó szerek listája egyébként 10-15 oldalt tesz ki, ami több száz különböző anyagot jelent. 

A szervezők nem félnek, hisz, ha egy csalót mégsem sikerül fülön csípniük az olimpia alatt, a rá következő nyolc évben biztosan bebizonyítják, hogy teljesítményfokozót használt – tudniillik a doppinggyanús versenyzők mintáit folyamatosan újra és újra vizsgálják.

A WADA igazgatója David Howan szerint Ben Johnsonnak ma semmi esélye nem lenne, hogy betegye a lábát a londoni olimpiára, mert még azelőtt kiszűrnék, hogy rajthoz állna, ahogyan az előző játékokat megelőzően is számos sportolót tiltottak el a versenyzéstől.  Az előzetes tesztek miatt 80-90 sportolót tiltottak el a pekingi olimpiától, Howan arra számít, hogy idén is lesznek ennyien, akik majd bepróbálkoznak.

Az 1988-as szöuli 100 m-es olimpiai bajnok és csúcstartó atléta Ben Johnson arra a kérdésre, melyiket tartaná meg szíve szerint, a csúcsot vagy az olimpiai aranyat, Johnson az utóbbit válaszolta. „Mert azt senki sem veheti el tőled.” – indokolt bölcsen a volt sprinter. A futó állítása némi kiegészítésre szorul: abban az esetben nem vehetik el, ha tisztességesen versenyzel.

Scroll To Top