Fogyaszt a szőlőlé!
Az MTI adott nemrég hírt arról, hogy amerikai kutatók szerint a szőlőlé egy alkotó eleme gátolja a zsírsejtek kifejlődését. Magyarul a szőlő segít megelőzni az elhízást.
A zsírsejtek nem is olyan könnyen alakulnak ki, mint gondolnánk. Az úgynevezett előzsírsejtek kb. 10 nap alatt fejlődnek igazi zsírsejtekké. Ez idő alatt is van még lehetőség, hogy megálljt mondjunk a folyamatnak.
Kee-hong Kim (amerikai Purdue Egyetem táplálkozástudományi intézetének tanársegédje) munkatársaival kutatásaik közben a szőlőlében és például a földimogyoróban is találtak piceatannolt. Ez az anyag a vörösborban is megtalálható, szívvédő hatású rezveratolból alakul ki – az amerikai kutatócsoport vizsgálatai alapján. A piceatannol meggátolja, hogy az előzsírsejtek az inzulin hatására igazi, nagyobb zsírsejtekké alakuljanak. Lényegében a gének működésének időzítését befolyásolja, illetve késlelteti.
Az eddigi adatok állatmodellek sejtkultúrájából származnak, így még hátra van az élő szervezeten való tesztelés. Lehet, hogy a szőlő lesz a legegyszerűbb és leghatásosabb fegyver az elhízás ellen?