Címlap » Kultúra » Fazil Say zongoraművész lép fel a Pannon Filharmonikusokkal

Fazil Say zongoraművész lép fel a Pannon Filharmonikusokkal

Fazil Say török zongoraművész, zeneszerző játszik csütörtökön a pécsi Kodály Központban, pénteken a Művészetek Palotájában A zongora arcai című sorozatban.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Fazil Say török zongoraművész, zeneszerző játszik csütörtökön a pécsi Kodály Központban, pénteken a Művészetek Palotájában A zongora arcai című sorozatban.

Mindkét hangversenyteremben Enescu I. zenekari szvitje, Ravel G-dúr zongoraversenye és Dvorák VIII. szimfóniája lesz műsoron, a koncerteket Cristian Mandeal – Herbert von Karajan és Sergiu Celibidache volt munkatársa – vezényli.

Maurice Ravel 1931-ben bemutatott G-dúr zongoraversenye azon komolyzenei művek egyike, amelyekre meghatározóan hatott a dzsessz – emelte ki a Pannon Filharmonikusok kommunikációs vezetője. A negyvenkét éves, zeneszerzéssel ugyancsak aktívan foglalkozó virtuóz művésznek sokoldalúságát tekintve is testhezálló darab Maurice Ravel versenyműve.

Fazil Say Ankarában született, és szülővárosában tanult zongorázni, valamint komponálni. 1992-től 1995-ig a berlini konzervatóriumban folytatta tanulmányait.

Gyakori vendége a New York-i Filharmonikus Zenekarnak, az Izraeli Filharmonikusoknak, a Concertgebouw zenekarának, a BBC Filharmonikusoknak, a Francia Nemzeti Zenekarnak és más vezető zenekaroknak szerte a világon.

Második, Selyemút című zongoraversenyét Magyarországon is bemutatták, rövidesen ismét ősbemutató részese lesz, júniusban Michael Hofstetter karmesteri jubileuma alkalmából Stuttgartban Norma Nahoun szoprán énekli el Say legfrissebb kompozícióját, hat dalt, amelyeket Goethe Nyugat-kelet díván című versciklusára írt.

Cristian Mandeal karmester brassói tanulmányai után Karajan és Celibidache vezetésével tökéletesítette tudását. Ma Románia első számú szimfonikus együttese, a George Enescu Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója.

Scroll To Top