Címlap » Tudomány » Fontos, a jövőt meghatározó befektetéseket eszközöl az Intel

Fontos, a jövőt meghatározó befektetéseket eszközöl az Intel

Az Intel mielőbb szeretné lebonyolítani a nagyobb waferek alkalmazására történő átállást

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Az Intel összesen 4,1 milliárd dollárt költ arra, hogy felgyorsítsa a 450 milliméteres átmérőjű szilícium ostyák készítéséhez szükséges felszerelések kifejlesztését és legyártását. A kutatási és fejlesztési feladatokra ötéves bontásban összesen nagyjából egymilliárd dollár jut – egészen pontosan 829 millió euró – , a fennmaradó összegből pedig részesedést vesz a cég az ASML Holding NV-ben, amely a gyártósorokon alkalmazott felszerelés kifejlesztését és elkészítését végzi. Első körben 2,1 milliárd dollárért cserébe 10%-os részesedéshez jut az Intel az említett vállalatban, de a későbbiekben további 5%-os részesedés is gazdát cserél, ami az Intelnek további 1,05 milliárd dollárjába kerül. Így összességében 15%-os részesedéshez jut a cég az ASML-ben.

Fontos, a jövőt meghatározó befektetéseket eszközöl az Intel

A közel egymilliárd dolláros befektetés, ami a kutatási és fejlesztési feladatokra az elkövetkező 5 év folyamán megy majd el, nagyjából két évvel fogja felgyorsítani az R&D folyamatokat. A pénzből az új gyártástechnológia alkalmazásához szükséges technológiákat fejlesztenek ki, plusz hatékony, EUV (Extreme Ultraviolet) alapú levilágítási – litográfiai – technológia is készül, így a fejlettebb gyártástechnológiákra könnyebben megy majd az átállás. A befektetésektől az Intel azt reméli, hogy segítségükkel sikerül felgyorsítani és zökkenőmentesebbé tenni a 300 mm-es szilícium ostyákról 450 mm-esekre történő átállást folyamatát, valamint a fejlettebb levilágítási technológiának köszönhetően a későbbiekben a csíkszélesség-váltást is.
A fentebb említett tranzakciókat a szabályozó szervek jóváhagyása, valamint a részvényesek szavazatai után üthetik nyélbe a felek.
A 450 milliméteres átmérőjű szilícium ostyák alkalmazása rendkívül fontos – ezek képezik a processzorok és az egyéb lapkák alapját. Egy-egy ostyaméret-váltással 30-40%-kal csökkenthető az egy lapkára jutó költségek mértéke, ami hatalmas előnyt jelent.
Az Intel vezetése úgy gondolja, hogy a váltást a lehető leghamarabb le kell bonyolítani, az ugyanis rendkívül komoly előnyöket hoz magával, ez pedig mind a vásárlók, mind pedig a részvényesek számára fontos.

Forrás: ipon.hu

Scroll To Top