Megjelent a mesterszakács legújabb receptgyűjteménye.
Egy tengerpartok nélküli országban a halfogyasztás érthető módon mérsékelt, különösen, ha egy szigetországgal hasonlítjuk össze. A sok Michelin-csillagot birtokló Gordon Ramsay-nek könnyű dolga van Angliában, ahol a jobbnál jobb tengeri halak, kagylók és egyebek hatalmas választéka áll rendelkezésre. Abban az országban, ahol a legtöbben úgy tudják, hogy a ponty valami ehetetlen halfajta, legfeljebb hallisztnek jó – már ha egyáltalán hallottak a pontyról. Mi pedig az az ország vagyunk, ahol pontykultusz uralkodik, és ahol majdnem annyira ismeretlen a Szent Jakab-kagyló és a bébi ördöghal, mint Angliában a ponty.
Ilyen körülmények között nehéz egy kifinomult (tengeri) halas recepteket tartalmazó könyvet ajánlani. De mégis jó, ugyanis itthon is kezd hódítani a jó minőségű hal, még akkor is, ha ez még nem a tömegek passziója, s valószínűleg sosem lesz az, mert nem a tengerpartok mellett, a halászhálók és -bárkák látványán szocializálódtunk, hanem búzamezők és libafarmok mellett.
Ennek dacára itthon is kialakult egy réteg, amely a jobb halaspultoknál már magától értetődő természetességgel mutat rá a kardhalfilékre vagy az osztrigás háncsdobozokra. Akik ezeken a helyeken vásárolnak, haszonnal forgathatják a könyvet, és azok is olvashatják, akikre nem jellemző az import-halak vásárlása, mert egy-egy remek receptért talán megjön a kedvük kipróbálni. S ne feledjük, ha mi készítjük el a drága halat, még mindig sokkal jobban járunk, mintha egy
étteremben rendelnénk meg, még drágábban. Elrontani pedig nem fogjuk, arról Ramsay receptjei gondoskodnak.
Gordon Ramsay: Mennyei halételek (T.Bálint kiadó)
gasztro.barnulj.hu