Címlap » Kultúra » Halasi csipke a budapesti kiállításon.

Halasi csipke a budapesti kiállításon.

A halasi csipke a magyar- és az európai-iparművészet elismert terméke.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Halasi csipke budapesti kiállításon.

Budapest, 2012. május 29., kedd (MTI) – Száztíz éves a halasi csipke címmel ötven darab egyedi, kézzel készített halasi csipkét és ezüst keretbe foglalt csipke ékszereket mutatnak be a Museion No. 1. Galériában csütörtöktől Budapesten.

    Kilenc csipkevarró alkotása lesz látható a tárlaton, amely a halasi csipke száztíz éves történetéről igyekszik át fogó képet adni közölte az MTI-vel Sütő Erika, a galéria munkatársa.
 A kiállításon a halasi csipkék legjellemzőbb motívumaival, a  pávával, a hattyúval és a gyöngyvirággal díszített hófehér alkotásokat vonultatnak fel. A díszítéshez hagyományosan növényi, állati és népies-figurális elemeket használnak.
 A csütörtöki megnyitón bemutatnak ezüst keretbe foglalt csipkeékszereket és medálokat, kitűzőket, de lesz csipkevarrás-bemutató is. A halasi csipkék mindig kézi munkával készülnek, különlegességük abban rejlik, hogy a motívumokat erőteljes körvonal veszi körül, a köztes teret pedig szövő öltéssel és a huroköltés hatvan féle változatával töltik ki – magyarázta.
 A halasi csipkevarró természetes alapanyagból, nagyon vékony cérnával, a tradicionális 60 féle öltésminta választott variációjával készíti el a munkát. Egy csipkén mindig ketten dolgoznak: a kontúrozó és a csipkevarró.
 Sütő Erika arról is beszélt, hogy a halasi csipke története a 20. század elejéről indul. Az új magyar varrott csipke megszületése a magyar háziipari mozgalom egyik kezdeményezője, Dékáni Árpád nevéhez köthető. Ő készítette 1902-ben az első halasi csipke terveit és Markovits Mária alkotta meg.   
 Sütő Erika kitért arra, hogy a halasi csipkevarrás élő hagyománya a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén 2010 szeptembere óta szerepel, és hivatalosan is a magyar kultúra védett szellemi örökségének a része.
    A tárlat június 15-ig tart nyitva.

Forrás:MTI

Scroll To Top