Címlap » Utazás » Kezdődik a Szentendrei Nyár

Kezdődik a Szentendrei Nyár

Színházi előadásokkal – köztük öt premierrel -, önálló estekkel, folk- és jazzkoncertekkel, színházi felolvasásokkal és számos szabálytalan műfajjal várja a közönséget péntektől a Szentendrei Teátrum és Nyár.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Az augusztus végéig tartó programsorozat a Szentendre Táncegyüttes fesztiválnyitó előadásával veszi kezdetét pénteken, és több mint nyolc héten át kínál irodalmi és zenei csemegéket a Duna parti városban. A számos műfajt felvonultató rendezvény keretében közel húsz színházi előadást láthatnak a nézők, köztük öt bemutatót, amelyek helyszíne a szentendrei városháza barokk épületének udvara – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.     A premierek sorát Udvaros Dorottya Mégis szép című önálló estje nyitja, melyen többek között Kurt Weill-, Bereményi Géza-, Leonard Cohen- vagy Hrutka Róbert-dalok váltakoznak Nádas Péter, Térey János, Závada Pál és Bartis Attila prózájával.     A Szentendrei Nyár keretében mutatják be Giorgio Pianosa, azaz Pozsgai Zsolt Mert a mamának így jó című komédiáját, amely egyúttal az átalakult Új Színház első nyári játéka is. A szereplői között találjuk Bánsági Ildikót, Dörner Györgyöt, Lux Ádámot, Tóth Augusztát, Vass Györgyöt vagy Gregor Bernadettet.  
Moliére Mizantrópját a Quimby és Kiss Tibor dalainak felhasználásával élvezheti a közönség, a zenés színművet a Szentendrei Teátrum és a Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínháza közösen állítja színpadra. 

Shakespeare A vihar című színművének legújabb előadása a Szentendrei Teátrum, a Gyulai Várszínház, a debreceni Csokonai Színház és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház összefogásával született meg, a Szergej Maszlobojscsikov rendezte darab szentendrei bemutatójára a programsorozat keretében kerül sor.     A színházi évad kedvelt és sikeres előadásai közül Szentendrére érkezik többek között Bulgakov Képmutatók cselszövése című darabja Fodor Tamással és Kerekes Évával, valamint a közelmúltban bemutatott Kramer kontra Kramer című színházi adaptáció Kovács Patrícia és Nagy Ervin főszereplésével.     Ugyancsak a városháza barokk épületének udvara szolgál helyszínéül Bálint András Úr és kutya című előadásának, Kulka János sanzonestjének és Jordán Tamás Széllel szembe című stand up-jának.       A kortárs magyar dráma alkotásaiból kaphatnak ízelítőt a Dunaparti Művelődés Ház Felolvasó színházi estjeire látogatók. Dunajcsik Mátyás internetes T@tuffe-je mellett, Karafiáth Orsolya és Bella Máté A macskadémon című horror-vígmusicaljét, Garaczi László Békeharc és karaoke című drámáját, valamint Székely Csaba Bányavakság című színművét élvezheti a közönség.       A MűvészetMalom megszépült műemlék épületének udvaráben lép fel többek között a Vujicsics Együttes, Szalóki Ági, Szvorák Katalin, Harcsa Veronika, valamint a házigazda szerepet is betöltő Borbély Műhely.     A zenei étlapon szerepel még régizene török és barokk muzsikával, dalmát és magyar népzene és jókedvű olasz opera buffa a modenai Gruppo Amarcorddal.

Performanszokkal, koncertekkel és kísérleti műfajokkal várják az érdeklődőket a fiatal szentendrei alkotók az Elevenkertbe, a fesztivál legjelentősebb képzőművészeti eseménye pedig a Tér-Pontok címmel megnyíló országos szobrászati biennále. 
A programok részletesen a www.szentendreprogram.hu honlapon ismerhetők meg. 

(MTI)

Scroll To Top