Címlap » Kultúra » Csak egy Földünk van – természettudományi kiállítás

Csak egy Földünk van – természettudományi kiállítás

A körbejárást időspirállal ellátott forgó földgömb nyitja.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Mivel az élet kialakulását követve az egyszerűbb rendszerek felől a bonyolultabbak irányába haladtunk, időutazásunkat kezdjük az élettelen természet birodalmában. Fantáziavilágba illő csodái közül a különféle ásványok és kőzetek egyedi szépségükkel vonják magukra a figyelmünket. Az ásványokat az ősnövények követik, különös tekintettel azokra a Karbon kori fajokra, melyekből a feketeszén kialakult. A lenyomatok mellett színes tájrekonstrukciók segítenek felidézni az egykori "erdőket".

Ezután rég elpusztult őslények mészvázai és lenyomatai emlékeztetnek a múló időre. A víz körforgását a természetben grafikai modell foglalja össze. Akváriumainkban néhány, trópusi vizekben előforduló halfaj látható.

A galéria alsó szintjén lépjük át a vízi és a szárazföldi élőhelyek hajdan mérföldkőnek számító határát. A felső galérián, Kárpát-medencei körképünket -kissé önkényesen- szűkebb pátriánkkal a Dél-alfölddel kezdjük. 3 kisebb méretű diorámát alakítottunk ki. Ezek a következők: a szikes tavak, a tiszai hullámtér és a homokvidék. Diorámánkban az odvas, lábon halódó botolófüzesek madárvilága tárul a látogatók elé. A Kárpát-medence biotóp-típusainak ismertetését egy hipotetikus hegyi erdő élővilágával zárjuk. A nagyméretű diorámában találkozhatunk a barnamedvével, a rókával és a farkassal.

Visszatérve az alapszintre, a lépcsőforduló után az Arizónai?sivatag diorámája fogadja a látogatókat. A sivatagi élőképet a Föld vegetáció-térképe, valamint a dél-amerikai füves térségek állatait bemutató dioráma követi. A lépcső mellett, egy beépített falitárlóban, Közép- és Dél-Amerika egzotikus küllemű bogarai kaptak helyet.

A műsziklából kiépített “Andok” alagútján átkelve az esőerdő kellős közepén találjuk magunkat. Az aprócska kolibriktől a nagycsőrű tukánon át sokféle madárban gyönyörködhet a nagyközönség, és megfelelő az emlősanyag is. Az őserdők színpompás pillangóiból viszonylag apró, de reprezentatív gyűjteményt állítottunk össze. Az esőerdő melletti, korlátokkal lehatárolt falfelületen, bőrökkel érzékeltetjük néhány amazóniai hüllő (királyboa, fekete kajmán) impozáns méreteit.

További információ:

Móra Ferenc Múzeum
Szeged
Nyitvatartás: K – V 10:00 – 17:00

http://www.mfm.u-szeged.hu/

Scroll To Top