Címlap » Kultúra » 2012-ben végre Magyarországon: A Pilobolus bemutatja: Shadowland

2012-ben végre Magyarországon: A Pilobolus bemutatja: Shadowland

Az évad legjobb színházi eseménye immár Magyarországon kápráztatja el a nagyérdeműt.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

A Pilobolus bemutatja: Shadowland

Csodálatra hív, elrabol, és fogva tart. Elsöprő siker egész Európában, és a tengerentúlon. Váratlan élmények sokasága jellemzi az árnyjátékok új dimenzióbeli megvalósítását. Tánc, játék, koncert, költészet új köntösben mutatja meg az új sikert, melyet csak az ” illúzió és testi valóság ” metamorfózisának aposztrofálhatunk. Az árnyjátékok újra gondolása, és annak megvalósítása egy néha teljesen elképzelhetetlen képi világot alkot, amely egyben izgalmas, hihetetlen, és magával ragadó.

Az “árnyékvilág” a Budapest Kongresszusi Központ-ban, 2012. február 28.és március 4.-e között tekinthető meg.

2012-ben végre Magyarországon: A Pilobolus bemutatja: Shadowland

2012-ben végre Magyarországon: A Pilobolus bemutatja: Shadowland

Fotó: flickr.com

Sajtóközlemény:

A Pilobolus Táncszínház a Budapesti Kongresszusi Központban mutatja be Shadowland című projektjét, 2012 február 28-tól március 4-ig, keddtől vasárnapig hét előadásban. A látványos show a New York Timestól a berlini Bildig több világlap kritikusát is elragadtatta már.

“A Shadowland elnémít. Csodálatos, megérintő és teljesen váratlan élményt nyújtottak.”
—Stuttgarter Zeitung

“Egy teljesen új show. A Shadowland kétség kívül az évad legsikeresebb színházi eseménye.”
—Absolute Madrid

“A régi jó árnyjátékból egy óriás vásznon mega-élményt kreáltak, mely lázba hozta az egész világot”
—    BILD Berlin/Brandenburg

“Ez a show egy ragyogó művészi munkává ötvözi a színház, az akrobatika, a tánc, a költészet és a pop elemeit.”
—    Berliner Morgenpost

“A kezdetektől fogva a Pilobolus magába foglalta a metamorfózist. Mi láttuk a testi valóságot és az illúziót is. A testek képekké váltak és az egyik kép a másikba olvadt költőien és megmagyarázhatatlanul.
— Alistair MacCaulay, The New York Times
A Shadowland jelenleg Európa és az Egyesült Államok legsikeresebb, legdivatosabb és legtöbb jegyet eladó színpadi produkciója. A Shadowland 2010-ben meghódította Európát. Bécsben és Németország számos nagyvárosában pár nap alatt fogytak el a belépőjegyek. (A júliusi bécsi előadásokra 2 nap alatt mind a 8 előadásra az összes jegy elkelt.)

A SHADOWLAND a Pilobolus társulat eget és földet megrengető új előadása, mely részben árnyjáték, részben tánc, részben cirkusz és részben koncert. A Pilobolus a maga nemében az első ilyen típusú előadás, melyet világ körüli turnéra vittek. A Shadowland számos, különböző nagyságú és alakú mozgó vászon segítségével teremt egész estés előadást, mely egyesíti az árnyék-képmásokat és a vászon előtti koreográfiát.A történet szürreális utazás egy tinédzser lány érzékeny világában, mely a SpongyaBob című animációs sorozat írója, Steven Banks közreműködésével íródott.

A Shadowland a Pilobolus sok éves kísérletezése során jött létre. Az eredmény a Pilobolus jellegzetes stílusának és az újmédia innovatív alkalmazásának ötvözete. A Pilobolus ezzel a sajátos technikával már készített egy reklámfilmet a Hyundainak, majd 2007-ben elbűvölte az egész világot, amikor az Oscar-díjátadáson előadta egyedi műsorát. A legjobb film díjára jelölt alkotások ikonikus képi világát mutatták be.

A Shadowland története:
Este. Egy kis ház egy kis utcában. Egy tinédzser lány aludni készül. Függetlenségre vágyik, de a szülei még kicsinek tartják. Az álmaiba menekül. Elalszik és arra ébred, hogy árnyéka a hálószoba fala mögött önálló életre kel. A szoba fala hirtelen fordul egyet, és csapdába ejti őt a másik oldalon. Nem tud elmenekülni, felfedező útra indul Shadowlandben, és keresi a kiutat. Furcsa teremtmények jelennek meg útja során – néha komikusak és gonoszak, fenyegetőek és csábítóak. Egy  őrült szakács megpróbálja belefőzni őt a levesbe, egy óriási kéz kutyává változtatja és a kentaur megtalálja a kutya-lány szívéhez vezető utat. Az álmok folyékony logikájával, az akrobata tánc kecsességével, a legjobb mesék humorával, és  a szerelmi történetekre hangolt szívvel a Shadowland az átalakulás erejét ünnepli és megmutatja, hogy kik is vagyunk valójában a váratlan és izgalmas utakon.

Az emberi testek egyesülnek, hogy figurákká váljanak.
Az alapelvet egyszerű megérteni: A vásznak mögött és a reflektorok mögött emberi testek fonódnak össze, és alkotnak óriási fejeket, elefántokat, mítikus teremtményeket. A sziluettek ezen világában csak a fekete és a fehér létezik (vagy fekete és narancs, fekete és zöld és így tovább). Természetesen van jó és rossz is: a séfszakács meg akarja főzni a lányt a fazekában, mely már elnyelt egy villanykörtét és egy telefont is. – Rémálom.Elbűvölően szép képekkel mondanak el a táncosok egy ijesztő történetet az elidegenedésről, visszautasításról, az otthonra találásról és a mindennapok brutalitásáról.Az előadás feltűnő, mégis kerül minden olcsó poént, virtuóz, de sosem hencegő, részletes, de sosem unalmas. A Pilobolus a kommunikáció minden formáját használja, a beszédet kivéve, hogy elmondjon egy történetet a magányosságról és annak következményeiről. A vásznon megjelenő árnyékok csak részei a hangszerelésnek, néha a testművészek kilépnek a vászon elé, és előadnak valamit, amit táncnak is nevezhetnénk, de mérföldekre van mindattól, amit eddig bárhol láthattunk. Nők csúsznak bele ruhájukba és a léptek elszíneződnek. És mindez természetesnek tűnik. A Shadowland leírására nincsenek szavak. A Shadowlandet látni kell.

2011. április 30-án a Pilobolust vendégül hívta Európa egyik legnézettebb tévéműsora, a Wetten, dass…? Árnyékszínház? Tánc? Amit a Pilobolus előad, nem lehet kategorizálni. Közvetetten és közvetlenül képek képződnek, és a nézőt az árnyék világába utaztatja, akár egy mozijelenetben.

Scroll To Top