Címlap » Kultúra » Szobrot találtak Kleopátra és Marcus Antonius ikreiről

Szobrot találtak Kleopátra és Marcus Antonius ikreiről

A ritkaság eddig a kairói Egyiptomi Múzeum raktárában porosodott.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

Szenzációnak számító felfedezést tett Giuseppina Capriotti egyiptológus, az olaszországi Nemzeti Kutatási Tanács tagja. A Kairóban található Egyiptomi Múzeum raktárában rábukkant Kleopátra és Marcus Antonius házasságából született ikerpár szobrára. A homokkőből faragott alkotást még 1918-ban találták a Nílus bal partján, akkoriban azonban még nem tulajdonítottak neki kellő jelentőséget, feledésbe merült a lelet.

"Két meztelen gyermek – egy fiú és egy lány áll a talapzaton, kiknek lábai köré két kígyó tekeredik. A gyermekek egyik karjukat testvérük válla köré fonják, míg másik kezükkel egy-egy kígyót markolnák meg" magyarázta Giuseppina Capriotti. Az elemzések során az alakokat Alexander Hélioszként és Kleopátra Szelénéként azonosította az egyiptológus. Feltételezhető, hogy a mennyezetdarab egyiptomi művész alkotása, és Kr.e. 37 körül, vagyis az után készülhetett, hogy Marcus Antonius sajátjaként ismerte el a gyermekeket.

A lelet fontossága leginkább abban rejlik, hogy nagyon keveset tudunk az ikrekről, és még kevesebb ábrázolás található róluk. Sajnos a most talált szobron is alig kivehető az arcuk, azonban látató a kerek arc, kicsi áll, a korra jellemző frizura és viselet. Sorsukról még annyi bizonyos, hogy szüleik halála után Rómába vitték őket, ahol Kleopátra Szelénét II. Juba numidiai királyhoz adták feleségül, így pénzérméken fennmaradt arcképe.

Scroll To Top