Címlap » Tudomány » 10 jó tanács kerti gépeink karbantartásához

10 jó tanács kerti gépeink karbantartásához

A kert fontos szerephez jut a tavasztól őszig terjedő időszakban, de természetesen nem mindegy, hogy mennyire gyorsan és hatékonyan tudjuk elvégezni azokat a feladatokat, melyekkel annak szépségéért és ápoltságáért teszünk. Az olyan kerti kisgépek, mint például a fűnyíró hosszú élettartamához, és kifogástalan működéséhez a technoform tanácsai szerint is nélkülözhetetlen a rendszeres karbantartás, és tisztítás. Igyekeztünk most összegyűjteni azokat a legfontosabb tudnivalókat, melyeket érdemes szem előtt tartani, ha a kertben használatos eszközökről van szó.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

1. Ügyeljen a motorolajra!

A benzinmotoros kerti gépek használatakor nem szabad megfeledkezni a motor kenéséhez nélkülözhetetlen anyagról, melynek minősége és mennyisége egyaránt fontos szerepet játszik abban, hogy a motor optimálisan működjön, és ne legyen semmiféle probléma vele. Utántöltés esetében válasszon olyan motorolajat, amilyet előzőleg használt!

2. Olajcsere évente!

A készülék gépkönyvében információt találhat arról, hogy milyen minőségű motorolajat ajánlott választani, az olajtartályt tehát az ott olvasható típussal kell feltölteni. Hasonlóképpen talál itt arra vonatkozóan is eligazítást, hogy milyen gyakran kell cserélnie az olajat. A megadott munkaóraszám lejárta után, vagy maximum évente egyszer mindenképpen ügyeljen a cserére!

3. Gyújtógyertya tisztítás

Kerti gépek karbantartása

Kerti gépek karbantartása – A kert fontos szerephez jut a tavasztól őszig terjedő időszakban, de természetesen nem mindegy, hogy mennyire gyorsan és hatékonyan tudjuk elvégezni azokat a feladatokat, melyekkel annak szépségéért és ápoltságáért teszünk

Ha a gyújtással kapcsolatos problémát nem az okozza, hogy a motor „túlszívta” magát, (erről egyszerűen meggyőződhet a gyújtógyertya állapotának ellenőrzésével), akkor ajánlott megtisztítani a rárakódott koromtól.

4. Benzines, vagy elektromos kisgép?

Amennyiben nagy teljesítményre vágyik, akkor a benzines változat bizonyul a legjobb választásnak, azonban nagy hátránya, hogy zajos, és a meghibásodásra is nagyobb esély van, mint a kétségtelenül kisebb teljesítménnyel rendelkező, ámde csendesebb elektromos társa esetében.

5. Késélezés a tökéletes vágásért

Fontos, hogy a fűnyíró kését rendszeresen élezze, különben az hajlamos roncsolni a fűszálakat, hosszú távon pedig a gyep is kevésbé mutat majd egészségesen, ha folyamatosan roncsolódik a fűszálak felső pár millimétere.

6. Használat után tisztítás

Mindegy, hogy fűnyíróról, vagy például kapáról van szó, a munkavégzés utáni tisztítás nem maradhat el egyetlen alkalommal sem. Ezzel nem csak a rozsdásodás előzhető meg, de fűnyírók esetében az optimális működés is biztosítható következő alkalommal is, hiszen így a forgó részek biztosan rendesen funkcionálnak majd, és nem gátolja meg őket ebben az odaszáradt sár és fű.

7. Kenőolaj a láncok védelmében

Motoros fűrészeknél mindig ügyeljen arra, hogy megfelelő mennyiségű lánckenő olaj álljon rendelkezésre.A fűrészlánc nem megfelelő kenése kopást, sőt, szakadást is okozhat. Hasonlóképp fontos a lánc feszessége, hasznos, ha két milliméterre elemelhető a lánc a láncvezető kerettől.

8. Kábelellenőrzés

Legyen szó bármilyen kerti kisgépről is, ha elektromos árammal működik, akkor nem csak a kábel használat közbeni elhelyezésére kell ügyelni, hanem annak állapotára is.

9. Ami nélkül ne kezdjen karbantartásba

Elektromos kerti kisgépek esetében feltétlenül áramtalanítsa azokat, mielőtt belenyúl, vagy szétszereli őket. A benzinmotoros változatnál pedig gondoskodjon a gyújtógyertya eltávolításáról, ezzel saját biztonsága érdekében sokat tehet!

10. Csavarellenőrzés

A kisgépek rezgése bizony hatással van a csavarokra is, így ezek rendszeres ellenőrzéséről sem feledkezhet meg, hiszen a használat során kilazulhatnak azok.

A technoform szakemberei is rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy fűnyíró, és egyéb kerti gépek használatakor ajánlatos odafigyelni a karbantartásra. A készülékek a használat során optimális működéssel és időtálló minőséggel hálálják meg a gondoskodást, arról nem is beszélve, hogy így az alkatrészcsere gondja nélkül tehet kertje szépségéért, ráadásul úgy, hogy közben a kerti munkálatok minden percét élvezi majd.

Scroll To Top