Címlap » Tudomány » Nő az építőipari termelés, miközben a lakásépítés soha nem látott mélységbe zuhant

Nő az építőipari termelés, miközben a lakásépítés soha nem látott mélységbe zuhant

Emelkedik az építőipari termelés, miközben a lakásépítés történelmi mélypontján jár. Az építőanyagok egy részét alig-alig vásárolják, miközben néhány építőanyag szinte nem is érzi a gazdasági válság hatását.

Ha több látogatót szeretnél, akkor Kattints!

▲ Hirdetés

  • Mi ennek az oka?
  • Hogyan lehetséges ez?

Az építőipar termelése 2013 eddigi hónapjaiban

2013 májusában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint 11,2%-kal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz képest. Alacsony a bázisidőszak adata (2012 májusa), de talán trendfordulót jelez, hogy február óta folyamatosan nő az építőipari termelés, sőt márciusban, áprilisban és májusban már minden ágazat (épületek építése, egyéb építmények építése, speciális szaképítés) termelése nő.

A növekedés azonban még gyenge lábakon áll, és felemás. Az emelkedést megkönnyíti a nagyon alacsony bázis is. Másrészt pedig elsősorban az út- és vasútépítéssel foglalkozó vállalkozások teljesítettek jól 2013 eddigi hónapjaiban. Az épületépítésen dolgozó mikro- és kisvállalkozások nem érzékelnek a növekedésből szinte semmit. Többségük továbbra is nagyon nehéz helyzetben van.

Ezt alátámasztja az is, hogy a KSH tájékoztatója szerint 2013 első felében mindössze 2680 új lakás épült. A csökkenés ténye már nem újdonság, hisz a lakásépítések száma 2008-tól állandóan csökken. A csökkenés mértéke azonban már kifejezetten katasztrofális. Már 2012-ben is csak 10560 új lakást adtak át, és az idei adatok alapján az idén szinte esély sincs a tízezres lakásszám elérésére. Pedig a lakásállomány szinten tartásához szakértők szerint évente negyvenezer új lakást kellene építenünk. Nagy valószínűséggel az idén ennek a negyede sem fog megépülni.

Fa

Az építőipari termelés már nő, de vajon mikor fog emelkedni a lakásépítések száma?

Alig vásárolt építőanyagok

A lakásépítések számának csökkenése már ötödik éve tart. Ha negyedére esik vissza az új építések száma, akkor gondolhatjuk, hogy a tégla értékesítés milyen hatalmas gondokkal küszködik hazánkban. 2008 óta a gyártók termelése több mint a felével visszaesett. A fokozódó árverseny még tovább töri az árakat. A nagy tégla gyártók új termékek piacra dobásával próbálnak kikerülni az árversenyből. Ez sem jelent azonban megoldást a tégla kereslet ilyen mértékű visszaesésénél. Az új termékek magas árát egyszerűen nem fogadja el a piac, és nem keresik az új terméket. Ebben a cipőben jár a Porotherm Thermo tégla is. Még a legnagyobb gyártók is jelentős veszteséggel működnek. A kialakult helyzetre kényszerűen reagálnak. Minimalizálják a veszteségüket. Leépítenek, minden nélkülözhető embert elbocsátanak, és ha nincs más megoldás, akkor téglagyárakat zárnak be.

Gyakorlatilag ugyanebben a helyzetben van a cserép gyártás és forgalmazás is hazánkban. Nem építünk új házakat, ezért nincs szükség tetőcserépre sem. A téglához képest az elavult tetők felújítása némi reménysugár lehet a tetőcserép gyártóknak. A 70-es, 80-as években épült palatetős házak tetőszerkezetének a felújítását már nem lehet tovább halogatni. Cseréptető építéséhez azonban nemcsak a tetőfedő anyagot, hanem a tetőszerkezetet is cserélni kell. A tetőszerkezet lecserélését csak kevesen vállalják be a tető felújításakor. Inkább olcsóbb megoldásokat választanak.

A hétéves folyamatos visszaesés alatt (ezért kifejezetten alacsony a bázisidőszak adata) az építőipar kibocsátása a 2000-es évek elejének szintjére esett vissza. A lakásépítések számának drasztikus visszaesése sem sújtja azonban kivétel nélkül minden építőanyag forgalmát.

Austrotherm Grafit

Austrotherm Grafit homlokzati hőszigetelő lapok

Felújításhoz keresett építőanyagok

A magas gázárak miatt a hőszigetelés nélkül épült családi házak felújítása, utólagos hőszigetelése gőzerővel folyik. 2008 óta az építőiparban dolgozó micro- és kisvállalkozások talán legfontosabb tevékenysége lett az épületek utólagos szigetelése. Az új építések helyett ezek tartják még életben azokat az építőipari cégeket, amelyek megbízhatóan végzik a felújításokat, és nincs gond az általuk felújított lakások elkészült szigetelésével. A hőszigetelésen már szerencsésen túljutó ismerősök ajánlása és kedvező tapasztalata a legjobb reklám az építőiparban is. Aki igazán jó minőségben szeretné szigetelni az otthonát, a nyílászárók hőszigetelése után biztosan kőzetgyapot szigetelést fog választani. Ez nemcsak remek hőszigetelő, hanem a páraáteresztő képessége is kiváló.

A kőzetgyapot szigetelés kiváló minőségét azonban a szigetelőanyag árában meg kell fizetni. A felújításkori beruházás az elkövetkező évtizedek alacsonyabb fűtésszámláiban bőségesen megtérül majd, azonban ha valaki a kőzetgyapotnál olcsóbb, de szintén jó hőszigetelést adó megoldást keres, akkor kézenfekvő választás a polisztirol. A különböző gyártók termékei között jelentős minőségi különbségek vannak, és ezt a különbséget az árak is markánsan kifejezik. A mostani nehéz gazdasági helyzetben sok család ott spórol, ahol csak tud. Nem biztos azonban, hogy a szigetelésen megspórolt pénzen érdemes betömködni a családi kasszán tátongó lyukakat. Egy gyengébb minőségű polisztirol márka választásával ugyanis a megtakarítás is kisebb lesz, és a mostani alacsonyabb szigetelőanyag számlát a következő évtizedek magasabb fűtésszámláiban jelentős kamattal kell majd megfizetni. A http://www.dalostuzep.hu/austrotherm-polisztirol oldalon találhat egy olyan polisztirol márkát, amelynek homlokzati hőszigetelő terméke ma már családi házak sokaságán hosszú ideje bizonyítja kiváló tulajdonságait.

Segít az építőipari termelés fellendítésében?

Kicsi az esélye annak, hogy éppen most tégla vagy tetőcserép vásárláson töri a fejét. Jóval nagyobb a valószínűsége, hogy lakása hőszigetelését készíttesse el még a novemberi hidegek előtt. A hőszigeteléshez válasszon a jó minőségű kőzetgyapot vagy polisztirol szigetelőanyagok közül, és bízza megbízható kivitelezőre a munkát. Választásával az elkövetkező évtizedek fűtésszámlájának nagyságáról is dönt. Ráadásul az építőipari termelés növekedéséhez is hozzájárul.

Scroll To Top